Portret van een kunstenaar - Miriam Sanders

17 juni 2024     Tekst: Leontien Besems-van Oord - Foto's: Miriam Sanders

Miriam SandersIn het weekend van 22 en 23 juni organiseert Ulvenhout uit de Kunst de 12e editie van de Kunstroute in Ulvenhout. In de aanloop naar de Kunstroute zet UudK deelnemende kunstenaars in de schijnwerpers. Deze keer een portret van Miriam Sanders.

Jan v.d. Meer kampioen 2023/24 DBVJ

17 juni 2024     Tekst: Toon Aarts - Foto's: Ad Martens

Overhandiging Supercup DBJVVanaf half september strijden op donderdagavond de 12 leden van de Driebandenvereniging Jeugdland tijdens hun wekelijkse topsportavond op de drie biljarttafels in de Taveerne om hun clubkampioenschap.

Special Olympics op Jeugdland

17 juni 2024     Tekst en foto's: Michael van Egeraat

Vlag Special OlympicsZaterdag 15 juni was een deel van Nationale Spelen in het kader van de Special Olympics 2024 op het Sportpark Jeugdland te Ulvenhout.

Portret van een kunstenaar - Pieternella Fritz

10 juni 2024     Tekst: Leontien Besems-van Oord - Foto's: Pieternella Fritz

Pieternella Fritz

 

In het weekend van 22 en 23 juni organiseert Ulvenhout uit de Kunst de 12e editie van de Kunstroute in Ulvenhout. In de aanloop naar de Kunstroute zet UudK deelnemende kunstenaars in de schijnwerpers. Deze keer een portret van Pieternella Fritz.

 

De liefde van Pieternella voor klei begon in Zeeland, waar ze opgroeide. Aan de kust van Zeeland vond ze de eerste klei waar ze mee boetseerde. Tegenwoordig werkt ze met verschillende soorten klei en verschillende technieken. Ook haar ovens zijn daarop gebaseerd.

 

In haar elektrische oven, die tot 1.400 graden gaat, bakt ze biscuit 950 graden ter voorbereiding voor de glazuurbak. In haar raku stookt Pieternella tot 1.020 graden. De objecten worden er snel uitgehaald en in het zaagsel gezet. Het zaagsel begint te branden en wordt bedekt met een blik, waardoor rook ontstaat. De rook brandt in de ontstane barstjes, wat een prachtig craquelé effect geeft.

 

Pieternella werkt al 46 jaar als vrijwilligster in het Prehistorisch Dorp In Eindhoven. Ze geeft daar les in het maken van authentieke potten, die in een opgebouwde veldoven van hout en plaggen worden gebakken.

 

De inspiratiebron van Pieternella is de natuur. Vogels, vissen, schelpen en uilen. Het liefst creëert ze ronde vormen, zoals potten en schalen, die ze altijd met de hand opbouwt.

 

Pieternella heeft haar eigen atelier en heeft in verschillende steden geëxposeerd.
Ze heeft twee keer de eerste prijs landelijke Kluwerpers Amsterdam gewonnen.

 

 

Hanen

 

Uilen

 

 

 

Ga voor alle portretten van deelnemers aan Ulvenhout uit de Kunst 2024 naar de verenigingspagina van UudK via de knop hieronder.

UudK

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven