De kruisbes

03 oktober 2025     Tekst: Aad van Diemen / Joop van Riet - Foto’s: Aad van Diemen / Joop van Riet

kruisbesJe gaat watertanden bij het verhaal van IVN-gids Aad van Diemen over de kruisbes. De rode zijn volgens hem lekkerder dan de gele. Heb je een goede dan is het binnenste zoet en zacht. Het buitenste vlees is stevig maar lekker zuur.

 

Ze komen ook in het wild voor in kalkrijk gebied. Onlangs ontdekte Aad een struik aan de rand van zijn tuin. “Van kruisbessen kun je ook lekkere jam maken. Jammer dat je die bijna nergens kunt kopen.”


Goed nieuws in de Markendalletjes:


• Een Oehoe heeft zich in het Mastbos genesteld en gebroed. De jongen zijn gezond uitgevlogen!
• Dit jaar zijn er ontzettend veel eikels te vinden op de grond, wel meer dan duizend per eik.

 

Verder was er een geslaagde excursie van de vereniging Markdal en IVN Mark en Donge gezamenlijk. Te zien waren een dubbeldeks zwarte spechten nest, veel kardinaalsmutsen en inktzwammen. Ook werd een kijkje genomen bij Veerle’s Oogstpluktuin. zwarte specht

Dit weekend is er een open dag bij het Vogelrevalidatie Centrum in Zundert, een landschapswandeling Chaam-Baarle-Ulicoten-Chaam en een trekvogeltelling in de Haagse Beemden.

 

Natuur rond het Markdal

 

Eerdere edities van Natuur rond het Markdal staan overzichtelijk bij elkaar in de column met dezelfde naam.

 

oogstpluktuin van Veerle

 

 

Terug Schrijf reactie


Markdal - Foto: Ria Jansen

Foto: Ria Jansen

 

Natuurliefhebbers delen elke week hun indrukken en kennis van de natuur in het Markdal via informatieve artikeltjes en mooie foto’s. Daarnaast zijn er de wekelijkse Markandalletjes, met actuele tips, excursies, waarnemingen en weetjes met betrekking tot het Markdal.

^ Naar boven