12 mei organiseerden Mieke Vos van Ulvenhout Vitaal en Damescollectief onder de naam ‘muzieksalon’ een muziekverhaal over Georg Friedrich Händel.
Jetje van Wijk kwam vertellen over de wereldberoemde musicus, componist en organist. Als gast was de Litouwse Kristina Kupryte aanwezig met de kanklés, vergelijkbaar met een liggende kleine harp. Jetje geeft klassieke muziek met haar muziekverhalen een boost: geen gewone lezing, maar een beleving waar je iets ziet, iets hoort en iets leert. Zo kregen we ook foto’s en filmfragmenten te zien, onder andere van een prachtige aria, gespeeld met een levensgrote pop met een beweegbare mond. Geweldig!
Stiekem
Georg Friedrich Händel werd geboren in 1685 in Halle (Duitsland) en overleed in 1759 in Londen. Als klein jongetje wilde hij graag muziek spelen. Dat werd echter streng verboden door zijn vader, die al 63 was toen Händel geboren werd en vond dat hij later rechten moest gaan studeren. Gelukkig woonden ze in een groot huis met een grote zolder. Händels moeder smokkelde een toetsinstrument naar boven. Zo kon hij naar hartenlust oefenen zonder dat zijn vader iets merkte. Hij was toen pas zeven jaar!
Italië
Uiteindelijk mocht hij als kleine jongen in de kerk op het orgel spelen. De markies die hem daar hoorde spelen zei dat hij op les moest, en zo geschiedde. Maar… hij moest óók rechten gaan studeren. Dat hield hij een jaar vol. Op zijn 17de schreef Händel zijn eerste opera, die in een Hamburgs operahuis werd opgevoerd. Hij werd zeer populair en zijn muziek trok volle zalen.
Händel verhuisde naar Florence (Italië), waar hij drie jaar Italiaanse opera’s schreef. Hij trad op in de salons van de rijken en de adel. Op zijn 24st schreef hij de opera ‘Agrippina’, een doorslaggevend succes!
Tekst gaat verder onder foto

Londen
Na drie jaar vertrok Händel naar Londen, waar hij tot zijn dood bleef. In die tijd werden opera’s vaak gezongen door ‘castraten’, zodat mannelijke sopranen hele hoge tonen konden zingen. Zij konden wel vier octaven halen met hun stem en hele lange tonen aanhouden; hun longen waren nog wel die van een man. Zij vroegen veel geld voor hun optredens. (Bij castraten worden rond hun zevende de zaadballen weggenomen, zodat zij in de pubertijd géén baard in de keel krijgen! Hoe erg is dat?!)
Jetje liet drie verschillende uitvoeringen horen van hetzelfde stuk. Eén door sopranist Mayaan Licht (met kopstem), de winnaar van het barokfestival van Bayreuth. De tweede stem was van Andreas Scholl, een ‘countertenor’ (vergelijkbaar met een alt). Nummer drie was een damessopraan, maar Maayan klonk toch het allermooist.
Prachtig
George Friedrich stierf in 1759 nadat hij door verschillende beroertes deels verlamd was geraakt. Ondanks dat hij ook nog blind werd, bleef hij muziek schrijven, m.n. voor grote koren. Toen in Londen het prachtige 'Hallelujah' gespeeld en gezongen werd, stond Koning George op en een daverend applaus met gejuich weerklonk! Tot op de dag van vandaag speelt ditzelfde tafereel zich nog steeds af na het 'Hallelujah!'
Tussen de vertellingen door speelde Kristina prachtig op haar kanklès en kregen we uitleg na afloop. Samen met Jetje op haar klavecimbel, speelden zij prachtige muziek. Het was hun eerste optreden, maar met succes. Wij hebben genoten!
Bedankt Mieke, voor je goede zorgen!