Het waterschap Brabantse Delta is bezig met een plan voor het noordelijke deel van het Markdal. Het gaat om het deel tussen de stuw Galder en de stuw Bieberg in Breda. Meer dan zestig mensen kwamen op 8 mei naar de informatieavond in de Pekhoeve in Ulvenhout om hierover bijgepraat te worden. Eerder was er een zelfde soort avond in Galder, net zo druk bezocht.
Karin van den Berg, lid van het bestuur, vertelt dat het waterschap de kwaliteit van het water in de Mark wil verbeteren en gelijk de natuur wil meenemen. Het waterschap doet dat samen met Belgische partners, de gemeenten, de provincie en uiteraard ook met de Vereniging Markdal en organisaties als Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Natuurmonumenten. Het zuidelijk deel is al aangepakt.
Vismigratieknelpunten oplossen
Wat is men van plan te gaan doen in dit deel van het gebied? Het gaat vooral om herstel van de loop van de rivier en van de natuur. Dat betekent dat het natter gaat worden, de Mark gaat meer meanderen met ruimte voor zijstroompjes en moeras. Onderdeel van het natuurherstel is het oplossen van vismigratieknelpunten. Ik had er nog nooit van gehoord, toch was direct duidelijk wat ermee bedoeld wordt: het zoveel mogelijk wegnemen van hindernissen voor vissen om stroomopwaarts te kunnen zwemmen. Goede kwaliteit van het water in rivieren en sloten is belangrijk maar niet genoeg, een vrije zwemdoorgang is cruciaal voor het overleven van veel vissoorten.
De herinrichting van het noordelijke deel van het Markdal gebeurt in fasen. Doel van de avond en van die in Galder was om ideeën op te halen zodat het Voorlopig Ontwerp (VO) uitgewerkt kan worden tot een Definitief Ontwerp (DO). Als dat is vastgesteld is, volgt nog de formele inspraak. Die fase is gepland voor eind 2026. De uitvoering van de plannen voor de herinrichting volgt dan in 2027.
Grens ontkennend samenwerken
In de Pekhoeve leefden vragen over de effecten op het grondwaterpeil. Iedereen heeft graag droge voeten maar ziet ook tijdens dit voorjaar het gevolg van de aanhoudende droogte. Het waterschap zal nog extra onderzoek doen hiernaar. We zien aan de andere kant juist een toename van extreme buien. Voorlopig kan het dal dat allemaal aan. In het DO komen daarom klimaatscenario’s. Het waterschap gaat ook de onttrekking van grondwater strenger handhaven.
Ook is er een vraag over de verbinding met het Mastbos. Het bos valt buiten het gebied van het plan maar er is overleg met de beheerders van het bos. Tot slot merkt iemand op dat het alleen gaat werken als men zich bovenstrooms, in België, ook inspant. Karin van den Berg spreekt over grens ontkennend samenwerken met de buren. Ook in Vlaanderen draagt men het Markdal een warm hart toe. Een sprekend voorbeeld hiervoor is het project: Otter over de Grens.
Nieuws over het Markdal blijven volgen? Abonneer je op de Nieuwsbrief van het Waterschap, stuur een mail naar: markdal@brabantsedelta.nl.
Of kijk op: Markdal | Waterschap Brabantse Delta.
Of lees de columns vol weetjes en met prachtige foto’s van het Markdal op Ons Ulvenhout.