Een schitterend Mariabeeld

24 juli 2024     Tekst: Harm Scholten

MariabeeldDe Huberteskapel in Galder is weer klaar voor de toekomst. De wanden zijn gestukt en geschilderd en het Mariabeeld is in volle glorie gerestaureerd.

Brave Hendrik-taart

24 juli 2024     Ingezonden door Erna¬†- Tientjes Academie

Brave Hendrik taartJaren geleden kreeg ik van mijn (helaas inmiddels overleden) tuinbuurvrouw zes plantjes in mijn handen geduwd. “Hier” zei ze, “Brave hendrik!”

Kunstroute Ginneken is terug op 17 en 18 augustus

23 juli 2024     Ingezonden door: Ageeth Boermans

Kunstroute GinnekenNa een aantal jaar afwezigheid is de Kunstroute Ginneken in de wijk Ginneken weer terug!

Geen Big Jump, wel manifestatie

13 juli 2024     Tekst: Rene Kloeg - Foto: Johan Wouters

Big Jump (archieffoto)

 

Helaas laat de kwaliteit van het water in de Mark 14 juli geen Big Jump toe. Wel is er een manifestatie bij de Klokkenberg.

 

De nieuwste resultaten wijzen uit dat de waterkwaliteit te slecht is om de sprong te maken. Vorige week was de waterkwaliteit nog in orde. Waarschijnlijk zijn de flinke regenbuien van dinsdagavond de oorzaak, waarbij riolen overstortten in de Mark. Eens te duidelijk maar weer dat het nodig is dat hier een einde aan komt.

De voorbereiding voor de Big Jump heeft veel inspanningen van onze vrijwilligers gevraagd. Er waren aardig wat hobbels te nemen om toestemming van de verschillende overheden te verkrijgen. Nu is het helaas de realiteit die roet in het eten gooit.

Toch gaat de manifestatie door en nodigen we jullie uit om vanaf 14.00 uur gezellig een drankje te komen drinken. Om 14.30 uur volgen er korte toespraken. Om 17.00 uur ruimen we het terrein weer op.

Waar: terrein op Klokkenberg naast het bruggetje over de Mark
Wanneer: van 14.00 uur tot 17.00 uur
Wat is aanwezig: toiletten, banken, drankverkoop
Vervoer: graag met de fiets langs de Mark

 

 

Eerdere informatie over Big Jump hieronder niet meer van toepassing

Burgers in grote delen van Europa vragen 14 juli om 15.00 uur symbolisch aandacht voor de waterkwaliteit met een sprong in rivieren in alle deelnemende landen. De rivier de Mark is een van de locaties waar mensen een sprong in het water zouden wagen. 

 

Organisatie

De organisatie van de Big Jump in de rivier de Mark is in handen van de Vereniging Markdal en Natuurpunt Markvallei in Vlaanderen en zij krijgen dit jaar medewerking van Landgoed de Klokkenberg en Ulvenhout Leeft. Hein Hilhorst en Joost de Jong hebben binnen het bestuur van de vereniging de leiding over de organisatie van de Big Jump.

 

Grensoverschrijdend

Waarom doen de vereniging en het Natuurpunt Markvallei aan deze internationale actie mee? Ten eerste natuurlijk omdat de kwaliteit van het water van de Mark beide verenigingen na aan het hart gaat. “We hebben een samenwerking met Natuurpunt Markvallei. Water stopt niet aan de grens. We hebben afgesproken om de Big Jump om en om in Vlaanderen en in Nederland te organiseren. Vorig jaar was dit bij de Aschputten in Vlaanderen. en dit jaar is de actie bij de nieuwe brug over de Mark ter hoogte van Landgoed De Klokkenberg”, aldus Hein Hilhorst.

 

Signaal

Met de organisatie van de Big Jump op meer dan 26 plaatsen in Nederland en België willen de organiserende verenigingen een sterk signaal sturen naar regionale, nationale en Europese leiders dat er nog steeds veel moet gebeuren om onze rivieren te beschermen en te herstellen om de doelstellingen van de zogeheten Kaderrichtlijn Water te halen.

 

Klokkenberg

De Vereniging Markdal is blij dat het landgoed een ruimte beschikbaar heeft gesteld voor de opvang van mensen die aan de actie meedoen. Op het terrein van de Klokkenberg is er beperkte parkeergelegenheid daarom wordt iedereen verzocht om te voet of met de fiets komen. Deelnemers en geïnteresseerden zijn op 14 juli welkom bij de actielocatie vanaf 13.00 uur. Na afloop van de ludieke sprong wordt er op het terrein van de Klokkenberg onder het genot van een drankje en wat kinderspellen een plezierig vervolg aan de sprong gegeven.

 

Waterkwaliteit

Uiteraard wordt enkele dagen voor de Big Jump het oppervlaktewater getest om de waterkwaliteit vast te leggen. Deze meting bepaalt uiteindelijk of de Big Jump door kan gaan en of er bijvoorbeeld leeftijdsbeperkingen moeten worden opgelegd voor kwetsbare groepen.

Gedurende de korte tijd dat er mensen in het water zijn er zwemwachten aanwezig om eventueel in te kunnen grijpen in samenwerking met de eveneens aanwezige EHBO-ers.

 

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

 

 


 

 Andes

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven