Een schitterend Mariabeeld

24 juli 2024     Tekst: Harm Scholten

MariabeeldDe Huberteskapel in Galder is weer klaar voor de toekomst. De wanden zijn gestukt en geschilderd en het Mariabeeld is in volle glorie gerestaureerd.

Brave Hendrik-taart

24 juli 2024     Ingezonden door Erna¬†- Tientjes Academie

Brave Hendrik taartJaren geleden kreeg ik van mijn (helaas inmiddels overleden) tuinbuurvrouw zes plantjes in mijn handen geduwd. “Hier” zei ze, “Brave hendrik!”

Kunstroute Ginneken is terug op 17 en 18 augustus

23 juli 2024     Ingezonden door: Ageeth Boermans

Kunstroute GinnekenNa een aantal jaar afwezigheid is de Kunstroute Ginneken in de wijk Ginneken weer terug!

Special Olympics op Jeugdland

17 juni 2024     Tekst en foto's: Michael van Egeraat

Vlag Special Olympics

 

Zaterdag 15 juni was een deel van Nationale Spelen in het kader van de Special Olympics 2024 op het Sportpark Jeugdland te Ulvenhout. Dit is het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Breda en Tilburg hadden daarbij de krachten gebundeld.

 

Met in totaal 3.000 atleten (zij noemen zich atleten die komen sporten) en 2.000 vrijwilligers verdeeld over de twee steden stond de gehandicaptensport centraal. De organisatie heeft zich twee jaar voorbereid op dit evenement. Ook sportpark Jeugdland was geschikt als locatie voor Bocce (Botsje) en MATP (spreek uit M-A-T-P). 

 

Bocce

 

Bocce

Pleun Dekker (technisch gedelegeerde):”Bocce lijkt enigszins op jeu-de-boules, maar met regels die wat eenvoudiger zijn om zo wat meer structuur te geven voor de atleten met een verstandelijke beperking.” De atleten dragen rode of groene hesjes, afhankelijk van de kleur van de ballen, en met een vlag wordt aangegeven wie er moet gooien. En dat ging heel fanatiek en serieus met teams uit Groningen, Flevoland, Twente maar ook uit Saba, Bonaire en St. Eustatius.

Pleun: “Het familiegevoel is wat ons bindt." Bij de Beekse Bergen was dan ook een heus onderkomen geregeld voor de deelnemers en de vrijwilligers.

 

Vlag MATP

 

MATP

MATP staat voor Motor Activity Training Program (MATP) en is een internationaal sport- en beweegprogramma dat ontwikkeld is voor mensen met een zeer ernstige meervoudige beperking.

Lisa Snooy van de Gehandicaptensport Nederland: "Het programma bestaat uit een circuit waarbij de vormen of spellen in principe zijn afgeleid van tennis, darten, tafeltennis, bowlen, voetbal enz.”. Met speciale materialen en attributen wordt zo een invulling gegeven met een 1-op-1 begeleiding voor de deelnemers. En de spelleiders (ook allemaal vrijwilligers) kunnen daarbij nog wat variëren in de moeilijkheidsgraad.

 

Meer informatie over deze twee sporten en de gehandicaptensport is te vinden op de website https://www.gehandicaptensport.nl.

 

Vlag Special Olympics

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

 

 


 

 Andes

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven