Toekomstig wonen begint NU

08 januari 2024     Tekst en foto: KBO Ulvenhout / Mieke Vos

19 januari a.s. organiseert KBO Ulvenhout van 13.30 - 16.00 uur in de Pekhoeve een lezing en workshop met als thema 'Toekomstig wonen begint NU'. Toegang is gratis. Ook als u geen lid van KBO Ulvenhout bent, bent u welkom.

 

Goed oud worden

We willen allemaal graag oud worden, maar liever niet oud zijn. Uiteraard is het vooral heel prettig dat velen van ons nog heel wat jaren zeer actief en vitaal zijn en nog van alles kunnen ondernemen om dat ook zo lang mogelijk te blijven.

 

Het is niet fijn om na te denken over het moment dat die vitaliteit wellicht minder wordt, maar op enig moment zal dat toch echt het geval zijn. Dan zal de vraag naar een vorm van hulp, ondersteuning of zorg groter worden. Hier denken en praten we vaak nog weinig over. Laat staan dat we voorbereid zijn. Simpelweg omdat we niet weten wat we kunnen doen, of omdat we er überhaupt nog niet aan willen denken.


Maar de vergrijzing en de uitdagingen in de zorg zijn meer dan genoeg aanleiding om wel eerder na te denken over onze eigen toekomst. Het aantal 70-, 80- en 90- plussers groeit de komende jaren hard, terwijl de thuiszorg nu al mensen te kort komt om iedereen die dat nodig heeft van hulp en zorg te voorzien.

 

Hoe?

Veel senioren willen in hun huidige woning blijven wonen. Het is ook het beleid van de overheid dat we steeds langer gewoon thuis blijven wonen, in de huidige of in een andere woning. Maar is die huidige woning daarvoor geschikt, of eenvoudig geschikter te maken? Of is verhuizen toch slimmer? En waarnaartoe dan?
Ook zal er ooit meer zorg nodig zijn, maar hoe doen we dat als er steeds minder zorgmedewerkers en mantelzorgers beschikbaar zijn? Op wie kunnen we terugvallen? Zouden we dan ook iets voor elkaar kunnen betekenen? Hoe doen we dat in onze gemeenschap?

 

Een kiene senior is op de toekomst voorbereid

Tijdens de bijeenkomst op 19 januari zal Els van Daal, projectleider wonen en zorg van KBO Brabant, hier meer over vertellen. Zij geeft aan de hand van concrete cijfers, prognoses en alledaagse situaties een indringend beeld waar we als samenleving voor staan, ook in Ulvenhout. Het zal een interactieve bijeenkomst zijn, met genoeg ruimte voor het stellen van vragen.

 

Haar uitnodigende boodschap zal zijn dat het steeds belangrijker wordt om tijdig over al dit soort kwesties na te denken en zo nodig al maatregelen te nemen. Dat alles om vooral zo lang mogelijk de regie over het eigen leven te houden. Tijdens de bijeenkomst wordt al een eerste start gemaakt.

 

We verwachten dat we met deze bijeenkomst vele senioren zullen stimuleren om na te denken over hun verdere of nabije toekomst. De titel van de presentatie is dan ook: Toekomstig wonen begint nu!

 

Aanmelden

U komt toch ook? Graag even een telefoontje naar 06-13101852, of een e-mailtje naar het secretariaat: kboulvenhout@gmail.com.

 

 

Terug Schrijf reactie

KBO Ulvenhout

KBO Ulvenhout

^ Naar boven