Vrijwillige Brandweer Ulvenhout neemt deel aan Singelloop

02 oktober 2023     Tekst: Ingrid Bothe - Foto: enthousiaste supporter

Diverse leden van de Vrijwillige Brandweer Ulvenhout liepen op 1 oktober tijdens de Singelloop het spreekwoordelijke vuur uit de sloffen.

MO13-1 lopen vijf kilometer Singelloop

02 oktober 2023     Tekst: UVV'40 / Michael van Egeraat - Foto: Bram Schutjens

Onder de vele deelnemers aan de Singelloop zagen we 1 oktober onder anderen het UVV'40 team MO13-1. 

Lezing "De zonnecultus van Achnaton"

02 oktober 2023     Tekst en foto: Vereniging voor Volkenkunde / Marie-Antoinette Willemsen

Maandag 9 oktober organiseert de Vereniging voor Volkenkunde om 20.00 uur een lezing over de zonnecultus van Achnaton in de Pekhoeve in Ulvenhout. 

Samen dorp zijn en blijven

08 september 2023     Tekst en foto's: Ingrid Bothe - Film: Harm Scholten

 

7 september legden raadsleden van de gemeente Breda een werkbezoek af aan ons dorp. Het doel van de bijeenkomst was om de boodschap mee te geven dat de Ulvenhoutse gemeenschap heel veel zelf kan en daarbij de gemeente graag als faciliterende partner ziet. Een partner die dingen mogelijk maakt, om ons levendige dorp zo te kunnen houden.

 

Enthousiast

Op uitnodiging van de dorpsraad waren vertegenwoordigers van diverse Ulvenhoutse vrijwilligersorganisaties aanwezig. De dorpsraad was positief verrast door het hoge aantal aanmeldingen. "Mooi om de passie te zien om activiteiten te organiseren om samen dorp te kunnen zijn."

 

Gesprekken

Aan het begin van de bijeenkomst werd een filmpje getoond van Harm Scholten: een compilatie van opnames vanuit meerdere bronnen, aangevuld met beelden die Harm speciaal voor deze gelegenheid gemaakt heeft. Dit filmpje geeft een mooie impressie van de schoonheid en levendigheid van ons dorp. Vervolgens bespraken drie groepen, elk onder leiding van een tafelhoofd, de volgende onderwerpen:

  • het belang van goede faciliteiten, waaronder Jeugdland, het Pekhoeveterrein, de verenigingsloods, en een levendige Dorpstraat;
  • het binden en boeien van vrijwilligers, met als aandachtspunt het belang van jongeren;
  • de ruimte om op eigen, dorpse, wijze dingen te organiseren met hulp van de gemeente, waaronder heldere en eenvoudige(re) procedures.

 

 

Verbeterpunten

Er gaat veel goed in de contacten met de gemeente. Maar er zijn ook punten die voor frustratie zorgen. Het belang van wederzijdse goede communicatie kwam, zoals te verwachten, bij alle drie de thema’s terug. Ook werd de behoefte uitgesproken aan meer duidelijkheid over de mogelijkheden die de gemeente biedt en de wegen die daarvoor bewandeld moeten worden. Daarnaast gaven deelnemers aan dat de gemeente best meer mee zou mogen denken mét inwoners, in plaats van vóór ze te denken. Procedures en systemen mogen het doel ervan niet overheersen, en daar lijkt het soms wel op. Er zou meer maatwerk mogelijk moeten zijn.

 

Praktijkvoorbeeld

De bijeenkomst eindigde met een bezoek aan het Pekhoeveterrein, waar ’s middags zo’n 30 vrijwilligers bezig waren met de opbouw en inrichting van de Vlooienmarkt. Een perfect voorbeeld van een activiteit waarbij de drie thema’s samenkomen die net hadden waren.

Het was een mooie en leerzame middag voor zowel de raadsleden als de afgevaardigde vrijwilligers. Het besprokene wordt uitgewerkt in een verslag, dat wordt verspreid onder de aanwezigen. We zullen daarvan over enige tijd ook een samenvatting plaatsen op Ons Ulvenhout.

 

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

Moestuinlunches elke zondag in sept en okt bij Landgoed Ulvenhart 28 sept op Landgoed Ulvenhart

Moestuinlunches elke zondag in sept en okt bij Landgoed Ulvenhart 28 sept  op Landgoed Ulvenhart


 

 


 

 Andes

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven