Jetzt geht's los!!!

03 mei 2024     Tekst en foto: Ingrid Bothe

Verkeersbord Ulvenhout Leeft jubileumEindelijk is het zover: het Ulvenhout Leeft jubileumweekend begint vandaag!

Natuur rond het Markdal: Twee lintjes voor natuurvorsers

03 mei 2024     Tekst: Joop van Riet / Ad van de Laar - Foto: Joop van Riet

Lintjes voor Aad van Diemen en Eric van der HoevenDeze week in Natuur rond het Markdal een bijdrage van Joop van Riet over de Koninklijke Onderscheidingen voor Aad van Diemen en Eric van der Hoeven, en natuurlijk de wekelijkse Markandalletjes. 

Complexe vragen rondom roofkunst

03 mei 2024     Tekst en foto: VVB / Annelies Bettink

Beeld uit Cyprus13 mei geeft Pieter ter Keurs voor de Vereniging voor Volkenkunde Breda de lezing 'Complexe vragen rondom roofkunst' in de Pekhoeve in Ulvenhout. 

Historisch Bavel vanaf 1299

24 mei 2023     Tekst en foto's: Damescollectief / Marijke Smit

 

‘Leer je naaste kennen’ en dat hebben 17 vrouwen van ’Damescollectief,’ gedaan. Jack Maas heeft ons rondgeleid door Bavel, met de meest mooie verhalen vanaf het bestaan van Bavel. 

 

Onstaan

De eerste vermelding van Bavel stamt uit 1299. Men weet nog steeds niet 100% zeker waar de naam Bavel vandaan komt, maar waarschijnlijk uit Gent. De St. Baafsabdij bezat vroeger veel grond in deze omgeving. Het is waarschijnlijk een samentrekking van Bavo en Lo, bos van Bavo. In 1317 werd Bavel een zelfstandige parochie.

 

Groei

In de jaren 60 kwam Bavel tot verstedelijking en groeide langzaam maar zeker aan Breda vast Het waren meestal grote gezinnen met wel 14/15 kinderen of nog wel meer. Dit werd natuurlijk door de kerk, pastoor, gestimuleerd, tot de huisarts ingreep en zei dat het nu wel genoeg was. Dus veel hongerige monden! De Dortseweg stond bekend als de Ooievaarstraat, ja, waarom is niet zo moeilijk. Héél veel kinderen natuurlijk!

 

Ondernemend

Jack vertelde over bakker Maas en Christ Schaap, die een taxibedrijf had en klompen verkocht. Op de hoek bij meubelzaak Bastiaansen stonden in 1834 een oude pastorie en de tweede kerk van Bavel, vandaar het enorme Christusbeeld dat daar op de hoek staat. Later kwamen hier verschillende zaken van Kees, Toon en Toine Jansen, zoals de huishoudelijke, witgoed en elektra.

 

Kerkstraat

Op naar de Kerkstraat: tassenfabriek Medaillon. Het huisje van Addie Oomen. Zij trouwde met een Poolse strijder; hij repareerde radio’s. Zij ging mee naar Polen, maar stierf er van heimwee op 45-jarige leeftijd. Het monument tegen de kerk herdenkt de vijf overgebleven Polen.

De artsenpraktijk van dr. Mol (’58). Prachtige verhalen over zijn eigen apotheek, waarvan hij de medicijnen aan de buitenkant van het huis in een kastje klaarlegde zonder deurtje ervoor, zodat iedereen erbij kon. Kimmel tapijten en gordijnen, Kees Rommens met een klompensokkenfabriek: leren sokken voor over je eigen sokken, omdat de klompen buiten moesten blijven.

Zr. Boomaars(straat,) de non die in Suriname melaatsen ging helpen en er zelf aan stierf. De textielwinkel van Piet van Ginneken. Café Bruininks, dat 110 jaar heeft bestaan en waar zelfs kerkdiensten werden gehouden tijdens de restauratie van de kerk. Deze werd overigens gebouwd in één jaar tijd en geweid in 1887.

 

Meer

Helaas heb ik nog niet de helft kunnen vertellen, zoals over het Klooster en de prachtige molen uit 1865 waar wij na afloop wat gingen drinken en napraten over deze leuke middag! Het uitgebreide verhaal kun je lezen op www.damescollectief.nl.

 

Jack, veel dank hiervoor!

 

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

30 mei DinerConcert Landgoed Ulvenhart met

30 mei DinerConcert Landgoed Ulvenhart DinerConcert met Matthieu Idmtal

 

 


 

 Andes

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven