Natuur rond het Markdal: Amerikaanse eik

24 mei 2024     Tekst: Joop van Riet / Aad van Diemen - Foto: Aad van Diemen

Blad van een Amerikaanse eikDeze week in Natuur rond het Markdal een bijdrage van Aad van Diemen over de Amerikaanse eik, en natuurlijk de wekelijkse Markandalletjes. 

Heb jij recht op de Bredapas?

24 mei 2024     Tekst: Gemeente Breda

logo gemeente BredaDe BredaPas is een kortingspas. Woon je in de gemeente in Breda en heb je een laag inkomen? Dan kun je per huishouden één gratis BredaPas aanvragen als je aan de voorwaarden voldoet.

Portret van een kunstenaar - Wies Verwaaien

23 mei 2024     Tekst: Leontien Besems-van Oord - Foto's: Wies Verwaaien

Wies VerwaaienIn het weekend van 22 en 23 juni organiseert Ulvenhout uit de Kunst de 12e editie van de kunst- en tuinroute. In de aanloop naar dit weekend zet UudK deelnemende kunstenaars in de schijnwerpers. Deze keer een portret van Wies Verwaaien.

 

Aubade voor briljant echtpaar Lips

23 mei 2023     Tekst en foto's: Marijke Timmermans

 

 

Op 5 mei is het Bevrijdingsdagviering in Nederland, maar voor Dimphy en Jack Lips is het hun trouwdag. In 1958 hebben ze elkaar trouw beloofd. Jack zegt dan ook: “5 mei is iedereen vrij, maar op 5 mei 1958 hebben ze mij ’vastgelegd’, verbonden met Dimphy”. Vijfenzestig jaar trouw mag dus wel gevierd worden. Op de dag zelf heeft de ‘oud-postbode’ van Ulvenhout dat met zijn vrouw en de kinderen gedaan.

 

Jack komt uit Prinsenbeek en Dimphy uit de Overakkerstraat. Zij trouwden in 1958. Eerst een aantal jaren in Bavel gewoond en toen in Ulvenhout als eerste bewoners van de Gouw. Ze wonen er nog steeds, al 50 jaar. Jack is bekend als de postbode met 40 dienstjaren in Bavel, Breda en Ulvenhout. Vele bewoners uit Ulvenhout kennen hem ook als fietsenmaker; 20 jaar volgehouden, maar nu speelt de leeftijd een rol en kan dat niet meer.

 

Geen wonder dat hij een actief wielrenner was, o.a. met Dre Sommen. Ze fietsten vele trajecten, ook vanuit Limburg. Dimphy heeft ook nog op een racefiets gezeten, maar opvallender was hen samen op de tandem te zien fietsen. Sjoelen kunnen ze alle twee als de besten, zelfs prijzen halen.


Dimphy heeft veel lichamelijke problemen gehad, die ze samen oplosten. In gips ‘gepakt’ heeft Dimphy in Nijmegen gelegen Met de Suzuki-bus omgebouwd tot eigen ambulance heeft Jack haar opgehaald. Dimphy is een liefhebber van tuinieren en dat is wel te zien in de bloemrijke achtertuin. Ze houdt veel van dieren, altijd wel een huisdier gehad, honden en poezen. Nu in de ‘ouderentijd’ is het een kanariepiet.

 


Harmonie 'Constantia' had het te druk met andere ballades om 5 mei het ‘briljante trouwfeest’ op  van echtpaar Lips te kunnen vieren. Vandaar dat Jan Rops, de achterbuurman, maar voor een ‘muzikaal toetje’ gezorgd heeft. Met ballonnen en een fles wijn, maar nog verrassender met een aubade voor hun deur. Op die manier zijn ze ‘uit bed geblazen’ door de harmonie op de Dauwtrappen-dag.

 

Jammer dat ze het ‘lawaai ‘ op de Molenstraat verwachtten en niet in de gaten hadden dat de harmonie in de Gouw voor nummer 7 stond te spelen. Ze hebben de muziek zeker gehoord en ervan genoten, vertelden ze later. Natuurlijk een volle waardering voor de verrassing. Zoiets hoort bij het dorp Ulvenhout. De samenleving die voor elkaar zorgt.

 

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

30 mei DinerConcert Landgoed Ulvenhart met

30 mei DinerConcert Landgoed Ulvenhart DinerConcert met Matthieu Idmtal

 

 


 

 Andes

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven