Natuur rond het Markdal: Moffel zonder Piertje

26 mei 2023     Tekst en foto: Joop van Riet / Ad van de Laar - Foto: Ellen Rijken

Deze week in Natuur rond het Markdal: een bijdrage van Ad van de Laar over molshopen die de lente aankondigen, en natuurlijk de wekelijkse Markandalletjes. 

Dauwzwemmen

26 mei 2023     Tekst en foto: Laurin Heemskerk

Laurin Heemskerk ging op Hemelvaartsdag met een aantal anderen dauwzwemmen in de Galderse Meren.

UVV’40 1 van zondag naar zaterdag

25 mei 2023     Tekst: UVV'40 / Geert en Michael - Foto's: Michael van Egeraat

Op tweede pinksterdag, maandag 29 mei, speelt het eerste elftal van UVV’40 alweer de laatste wedstrijd van de reguliere competitie in vierde klasse C.

Aubade voor briljant echtpaar Lips

23 mei 2023     Tekst en foto's: Marijke Timmermans

 

 

Op 5 mei is het Bevrijdingsdagviering in Nederland, maar voor Dimphy en Jack Lips is het hun trouwdag. In 1958 hebben ze elkaar trouw beloofd. Jack zegt dan ook: “5 mei is iedereen vrij, maar op 5 mei 1958 hebben ze mij ’vastgelegd’, verbonden met Dimphy”. Vijfenzestig jaar trouw mag dus wel gevierd worden. Op de dag zelf heeft de ‘oud-postbode’ van Ulvenhout dat met zijn vrouw en de kinderen gedaan.

 

Jack komt uit Prinsenbeek en Dimphy uit de Overakkerstraat. Zij trouwden in 1958. Eerst een aantal jaren in Bavel gewoond en toen in Ulvenhout als eerste bewoners van de Gouw. Ze wonen er nog steeds, al 50 jaar. Jack is bekend als de postbode met 40 dienstjaren in Bavel, Breda en Ulvenhout. Vele bewoners uit Ulvenhout kennen hem ook als fietsenmaker; 20 jaar volgehouden, maar nu speelt de leeftijd een rol en kan dat niet meer.

 

Geen wonder dat hij een actief wielrenner was, o.a. met Dre Sommen. Ze fietsten vele trajecten, ook vanuit Limburg. Dimphy heeft ook nog op een racefiets gezeten, maar opvallender was hen samen op de tandem te zien fietsen. Sjoelen kunnen ze alle twee als de besten, zelfs prijzen halen.


Dimphy heeft veel lichamelijke problemen gehad, die ze samen oplosten. In gips ‘gepakt’ heeft Dimphy in Nijmegen gelegen Met de Suzuki-bus omgebouwd tot eigen ambulance heeft Jack haar opgehaald. Dimphy is een liefhebber van tuinieren en dat is wel te zien in de bloemrijke achtertuin. Ze houdt veel van dieren, altijd wel een huisdier gehad, honden en poezen. Nu in de ‘ouderentijd’ is het een kanariepiet.

 


Harmonie 'Constantia' had het te druk met andere ballades om 5 mei het ‘briljante trouwfeest’ op  van echtpaar Lips te kunnen vieren. Vandaar dat Jan Rops, de achterbuurman, maar voor een ‘muzikaal toetje’ gezorgd heeft. Met ballonnen en een fles wijn, maar nog verrassender met een aubade voor hun deur. Op die manier zijn ze ‘uit bed geblazen’ door de harmonie op de Dauwtrappen-dag.

 

Jammer dat ze het ‘lawaai ‘ op de Molenstraat verwachtten en niet in de gaten hadden dat de harmonie in de Gouw voor nummer 7 stond te spelen. Ze hebben de muziek zeker gehoord en ervan genoten, vertelden ze later. Natuurlijk een volle waardering voor de verrassing. Zoiets hoort bij het dorp Ulvenhout. De samenleving die voor elkaar zorgt.

 

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

Moestuinlunches - Landgoed Ulvenhart

Moestuinlunches op Landgoed Ulvenhart


 

 


 

 

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven