Natuur rond het Markdal: Amerikaanse eik

24 mei 2024     Tekst: Joop van Riet / Aad van Diemen - Foto: Aad van Diemen

Blad van een Amerikaanse eikDeze week in Natuur rond het Markdal een bijdrage van Aad van Diemen over de Amerikaanse eik, en natuurlijk de wekelijkse Markandalletjes. 

Heb jij recht op de Bredapas?

24 mei 2024     Tekst: Gemeente Breda

logo gemeente BredaDe BredaPas is een kortingspas. Woon je in de gemeente in Breda en heb je een laag inkomen? Dan kun je per huishouden één gratis BredaPas aanvragen als je aan de voorwaarden voldoet.

Portret van een kunstenaar - Wies Verwaaien

23 mei 2024     Tekst: Leontien Besems-van Oord - Foto's: Wies Verwaaien

Wies VerwaaienIn het weekend van 22 en 23 juni organiseert Ulvenhout uit de Kunst de 12e editie van de kunst- en tuinroute. In de aanloop naar dit weekend zet UudK deelnemende kunstenaars in de schijnwerpers. Deze keer een portret van Wies Verwaaien.

 

Verplaatsing sirenepaal

22 mei 2023     Tekst: Ingrid Bothe

Sirenepalen zijn enorm belangrijk voor de veiligheid van burgers. Er zal altijd een sirenepaal in Ulvenhout moeten staan. Daarom is er geen vergunning nodig voor het verplaatsen ervan.

 

Verplaatsing

Door de herontwikkeling van de oude brandweerkazerne aan de Slotlaan moest de sirenemast in ons dorp een andere locatie krijgen. Op basis van een voorstel van de Brandweer en het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV) werd die 22 maart 2022 verplaatst naar het Pekhoeveterrein. Op deze locatie heeft de sirenepaal optimaal bereik. De dorpsraad was niet betrokken bij dit besluit.

 

Zorgen

Meerdere inwoners uitten hun zorgen over de nieuwe locatie. De dorpsraad heeft daarom de gemeente gevraagd om een tweede verplaatsing met inspraak vanuit de bewoners. Hiervoor werd de brandweer gevraagd een zoekgebied aan te geven. Daarbij moest gelet worden op het bereik van de sirene en de functie ten opzichte van het totale netwerk.  

 

Enquête

Oktober vorig jaar zette de dorpsraad een enquête uit. Deelnemers aan de enquête konden uit vier mogelijke nieuwe locaties kiezen. De meeste stemmen werden uitgebracht op de locatie bij de ondergrondse containers op de hoek van de Molenstraat / 't Hofflandt. Deze locatie voldoet aan de eisen van de gemeente, brandweer en NIPV. Vanaf deze locatie kan een groot aantal inwoners bereikt worden in geval van nood.

 

Werkzaamheden

De sirenepaal wordt dinsdag 6 juni verplaatst van het Pekhoeveterrein naar de nieuwe locatie. Op die dag is een deel van de parkeerplaatsen bij het Pekhoeveterrein afgesloten in verband met de werkzaamheden. 

 

Inspraak

De gemeente is positief over de inspraak van de inwoners van Ulvenhout. In de toekomst zullen daarom (ver)plaatsingen van voorzieningen met een veiligheidsfunctie altijd in samenspraak met de dorpsraad plaatsvinden. Zo kan kennis van inwoners beter benut worden.

 

Wanneer wordt de sirene getest?

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt de sirene getest. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. De sirene wordt nooit getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen. De sirene wordt getest om de apparatuur te controleren.

 

Noodsituatie

Als u de sirene meerdere malen achter elkaar hoort wanneer het niet de eerste maandag van de maand 12.00 uur is, is er sprake van alarm. Er is dan een noodsituatie. Ga naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de regionale rampenzender.


Vragen over sirenepaal

Heeft u vragen over de sirene, of heeft u de sirene niet gehoord? Dan kunt u dit melden bij brandweer Midden- en West-Brabant. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer 088 2250100 of via info@brandweermwb.nl.

 

Vragen?

Heeft u na het lezen van dit bericht nog vragen? Ga naar www.breda.nl of neem contact op via www.breda.nl/contact, twitter@breda, WhatsApp 06 – 46 66 26 66, facebook Gemeente Breda of bel 14 076. Kijk voor meer nieuws uit de stad op www.breda.nl/nieuws.

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

30 mei DinerConcert Landgoed Ulvenhart met

30 mei DinerConcert Landgoed Ulvenhart DinerConcert met Matthieu Idmtal

 

 


 

 Andes

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven