Natuur rond het Markdal: Moffel zonder Piertje

26 mei 2023     Tekst en foto: Joop van Riet / Ad van de Laar - Foto: Ellen Rijken

Deze week in Natuur rond het Markdal: een bijdrage van Ad van de Laar over molshopen die de lente aankondigen, en natuurlijk de wekelijkse Markandalletjes. 

Dauwzwemmen

26 mei 2023     Tekst en foto: Laurin Heemskerk

Laurin Heemskerk ging op Hemelvaartsdag met een aantal anderen dauwzwemmen in de Galderse Meren.

UVV’40 1 van zondag naar zaterdag

25 mei 2023     Tekst: UVV'40 / Geert en Michael - Foto's: Michael van Egeraat

Op tweede pinksterdag, maandag 29 mei, speelt het eerste elftal van UVV’40 alweer de laatste wedstrijd van de reguliere competitie in vierde klasse C.

Een bijzondere inwoner van Ulvenhout

19 mei 2023     Tekst: Dorpswijzer Ulvenhout / Het Ruilboek - Sietske Reinders en Rob Oostenbroek - Foto: archief Evert Motshagen

 

Een rustige man, een bijzondere inwoner, een goede schrijver, maar bovenal een man met een enorm geheugen. Evert Motshagen heeft een boek geschreven; zijn levensverhaal vanaf de vliegmedische keuring in 1953 en zijn eerste trainingsvlucht in 1954 tot aan zijn laatste zelfstandige vlucht in een jachtvliegtuig, een F-16, in 1983. Hij had geen dagboeken bijgehouden, maar putte uit logboeken van de vele vluchten die hij maakte.

 

Herinneringen

In het boek “Herinneringen van een Jachtvlieger” beschrijft Evert zijn lange enerverende loopbaan als jachtvlieger. Elke keer als er weer nieuwe toestellen operationeel werden, vloog hij als een van eersten op deze jachtvliegtuigen. Het boek is zeer rijkelijk geïllustreerd met honderden foto’s uit eigen verzameling. Alle foto’s werden gedigitaliseerd en gerubriceerd door een van zijn zonen. 

Het boek dat, vanwege de grote omvang, in twee delen is verschenen is opgedragen aan zijn drie kleinkinderen. Omdat hijzelf zijn opa en oma niet heeft gekend, wilde hij dat de kleinkinderen een goede herinnering aan hun opa zouden hebben.

 

Whiskey Four

Zijn opleiding startte in Woensdrecht, hij maakte deze volledig af in de Verenigde Staten en kwam als gebrevetteerd jachtvlieger terug naar Nederland. In deel 1 beschrijft hij gedetailleerd en op een prettige manier de selectieprocedure en keuringen plus de ervaringen met zijn instructeurs, de verschillende toestellen waar hij in vloog en uiteraard zijn collega’s op de vliegscholen. In deel 2 wordt met name zijn afwisselende carrière beschreven die leidde tot het vliegen met diverse toestellen, zoals de F-84G en de F-84F, de Harvard, een T-33, de F-104G en uiteindelijk de voor de leek meer bekende F-16. Dat deed hij vanaf de vliegbases Volkel, Eindhoven, Gilze, Woensdrecht en Leeuwarden. Hij was lid van het vermaarde demonstratieteam “Whiskey Four”. Een carrière die ruim dertig jaar mocht duren! 

 

Het Ruilboek

Voor elke liefhebber van dergelijke uitgebreide en persoonlijke notities zijn deze twee delen een absolute aanrader. Kom deze boeken bekijken bij Het Ruilboek! Evert heeft daartoe één set aan ons ter beschikking gesteld. In onze ogen heeft Evert Motshagen met het schrijven van deze boeken een prestatie van formaat geleverd.

 

Hulde dus voor deze inwoner van Ulvenhout!

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

Moestuinlunches - Landgoed Ulvenhart

Moestuinlunches op Landgoed Ulvenhart


 

 


 

 

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven