Natuur rond het Markdal: Moffel zonder Piertje

26 mei 2023     Tekst en foto: Joop van Riet / Ad van de Laar - Foto: Ellen Rijken

Deze week in Natuur rond het Markdal: een bijdrage van Ad van de Laar over molshopen die de lente aankondigen, en natuurlijk de wekelijkse Markandalletjes. 

Dauwzwemmen

26 mei 2023     Tekst en foto: Laurin Heemskerk

Laurin Heemskerk ging op Hemelvaartsdag met een aantal anderen dauwzwemmen in de Galderse Meren.

UVV’40 1 van zondag naar zaterdag

25 mei 2023     Tekst: UVV'40 / Geert en Michael - Foto's: Michael van Egeraat

Op tweede pinksterdag, maandag 29 mei, speelt het eerste elftal van UVV’40 alweer de laatste wedstrijd van de reguliere competitie in vierde klasse C.

Molendagen

15 mei 2023     Tekst: Ingrid Bothe - Foto's: Eric van der Westerlaken

 

Dies (bijna 3) is zaterdag 13 mei  de eerste bezoeker van de Korenbloem tijdens het weekend van de Molendagen. Hij is daarvoor met zijn moeder en broertje Jibbe helemaal uit Bergen op Zoom naar Ulvenhout gekomen “De molen is stuk!”, roept hij verschrikt wanneer hij die ziet. De wieken staan stil en twee ervan zijn afgedekt met zeildoek waarvan de buitenste hoek is omgeslagen. In molentaal noemen ze dit op het koordje of poortje.

 

Stekker

Molenaar Eric van der Westerlaken vraagt of Dies hem wil helpen de molen weer te maken. Nou, dat hoeft hij de jonge bezoeker niet twee keer te vragen! Dies weet ook al hoe het euvel opgelost kan worden. Als vrijwillig molenaar Peter van der Gaag hem vraagt wat er nodig is om een molen te laten draaien, antwoordt Dies vol overtuiging: “De stekker moet erin!” Hij gaat meteen op zoek naar een geschikt stopcontact.

 

 

Voor de wind…

Eenmaal boven aangekomen stelt Dies een diepgaand onderzoek in. Zijn conclusie: “Er moeten nieuwe wieken komen.” Die gaan er ook komen hoor, Dies! Gelukkig steekt de wind op en kunnen de wieken gaan draaien. Dies vindt het geweldig. Hij mag persoonlijk de weegschaal uitproberen waarmee het meel van de molen gewogen wordt. En natuurlijk krijgt hij een worstenbroodje, bereid met meel van de Korenbloem. Als herinnering mag Dies een mooie ansichtkaart van de molen mee naar huis nemen.

 

 

Erfgoed

Nederland heeft ongeveer 1.200 molens, waarvan een groot deel nog in werking is. Helaas is er een tekort aan molenaars om ons cultureel erfgoed in stand te houden. Daarom is het belangrijk dat de jeugd interesse toont in molens, zodat een nieuwe groep molenaars de molens in Nederland in werking kan houden. Kom op een zaterdag eens langs bij de Korenbloem met uw gezin of kleinkind. De jeugd vindt het geweldig om zo’n machtige reus met vier armen te zien bewegen. U kunt er dan ook terecht voor producten waarin ingrediënten van de molen zijn verwerkt.

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

Moestuinlunches - Landgoed Ulvenhart

Moestuinlunches op Landgoed Ulvenhart


 

 


 

 

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven