Natuur rond het Markdal: Moffel zonder Piertje

26 mei 2023     Tekst en foto: Joop van Riet / Ad van de Laar - Foto: Ellen Rijken

Deze week in Natuur rond het Markdal: een bijdrage van Ad van de Laar over molshopen die de lente aankondigen, en natuurlijk de wekelijkse Markandalletjes. 

Dauwzwemmen

26 mei 2023     Tekst en foto: Laurin Heemskerk

Laurin Heemskerk ging op Hemelvaartsdag met een aantal anderen dauwzwemmen in de Galderse Meren.

UVV’40 1 van zondag naar zaterdag

25 mei 2023     Tekst: UVV'40 / Geert en Michael - Foto's: Michael van Egeraat

Op tweede pinksterdag, maandag 29 mei, speelt het eerste elftal van UVV’40 alweer de laatste wedstrijd van de reguliere competitie in vierde klasse C.

30 jaar Jumelage Ulvenhout - Vélines

22 maart 2023     Tekst: Commissie Jumelage Ulvenhout / Kees de Vries - Foto's: Ingrid Bothe

 

Jumelage is Frans voor het aangaan of onderhouden van vriendschappelijke betrekkingen tussen twee instellingen; vooral tussen gemeenten uit verschillende landen, m.n. binnen de Europese Gemeenschap. De jumelagebeweging ging kort na 1945 van start vanuit het idee dat Europa nooit meer verscheurd mocht worden door oorlog.

 

30 jarig-jubileum

De jumelage-overeenkomst met het Franse canton Vélines werd in 1993 ondertekend door Peter van der Velden, de toenmalige burgemeester van Nieuw-Ginneken waarvan Ulvenhout toen deel uitmaakte, en de heer Lourec van het canton Vélines. Bij de herindeling zijn de de afspraken overgenomen door de gemeente Breda.

 

 

Uitwisseling

De Commissie Jumelage in Ulvenhout organiseert eens in de drie jaar een uitwisseling met de inwoners van dit canton in de prachtige Dordogne. Bij toerbeurt worden bezoeken afgelegd aan Vélines en Ulvenhout. De deelnemers aan de jumelage logeren in principe bij gastgezinnen. Sommigen van hen hebben in de loop van de jaren een hechte vriendschapsband opgebouwd.

 

 

Pinksteren

In 2023 zijn de jumelagecontacten met onze Franse gasten na 30 jaar nog steeds actueel. Dit jaar gaan we weer naar Vélines in het Pinksterweekend van 26 mei t/m 30 mei a.s. met een touringcar. Eigen vervoer is natuurlijk ook mogelijk. We maken kennis met de regionale producten en bezoeken wijngaarden en chateaux. We doen sociale contacten op en maken kennis met het de cultuur van de Dordogne.

 

 

Toekomst

Wij willen ook in de toekomst de contacten blijven onderhouden. Nieuwe deelnemers zijn daarvoor noodzakelijk. Het is heel leuk om met bijvoorbeeld een vriendenclub of vereniging mee te gaan met de jumelagereis naar Vélines. O.a. Harmonie ‘Constantia’, de Ulvenhoutse basisscholen, Toneelvereniging Ulvenhout en het Gemengd Koor Ulvenhout zijn je al voorgegaan.

 

 

Ga mee!

Kennis van de Franse taal is geen noodzaak om deel te kunnen nemen. Dat is in 30 jaar ontmoetingen in Ulvenhout en Vélines nooit een breekpunt geweest. Ben je geïnteresseerd? Meld je via e-mail aan bij onze secretaris Jeannette Smeekens via smeekenscj@gmail.com, of telefonisch op 076 561 4307.

 

Meegaan is alleen maar genieten!!


Namens de commissie Jumelage Ulvenhout

 

Kees de Vries
voorzitter

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

Moestuinlunches - Landgoed Ulvenhart

Moestuinlunches op Landgoed Ulvenhart


 

 


 

 

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven