Natuur rond het Markdal: Moffel zonder Piertje

26 mei 2023     Tekst en foto: Joop van Riet / Ad van de Laar - Foto: Ellen Rijken

Deze week in Natuur rond het Markdal: een bijdrage van Ad van de Laar over molshopen die de lente aankondigen, en natuurlijk de wekelijkse Markandalletjes. 

Dauwzwemmen

26 mei 2023     Tekst en foto: Laurin Heemskerk

Laurin Heemskerk ging op Hemelvaartsdag met een aantal anderen dauwzwemmen in de Galderse Meren.

UVV’40 1 van zondag naar zaterdag

25 mei 2023     Tekst: UVV'40 / Geert en Michael - Foto's: Michael van Egeraat

Op tweede pinksterdag, maandag 29 mei, speelt het eerste elftal van UVV’40 alweer de laatste wedstrijd van de reguliere competitie in vierde klasse C.

Wie de schoen past....

21 maart 2023     Tekst en foto's: Damescollectief / Marijke Smit

 

Internationale Vrouwendag, 8 maart 2023. Toen wij opstonden en naar buiten keken, zagen wij een hele witte wereld! "Oei", dacht ik, "als nu ons uitstapje naar het Schoenenkwartier in Waalwijk maar doorgaat!"

 

Schoenenkwartier

Wij, 30 dames, werden hartelijk ontvangen door onze gidsen; allemaal vrijwilligers. Het heet Schoenenkwartier omdat het méér is dan alleen een museum. Je kunt er workshops volgen om je eigen tas te maken, ook sloffen of bloemen van leer, en je kunt je sneakers verven.

 

 

Verleden, heden en toekomst

Sinds vijf jaar zit nu dit prachtige museum in dit gebouw, getekend door het bekende architectenbureau Celik uit Amsterdam, ook bekend van de LocHal in Tilburg. De balie in het museum is van leem gemaakt, in een houten skelet zoals vroeger de huisjes gebouwd werden. Het blad erop is van gerecyclede PET-flesjes gemaakt, (plastic flesjes.) De vloer is nog van de binnentuin van het oude stadhuis.

Karel nam ons mee langs alle enorme machines op de begane grond, waar hij 27 stappen vanaf het begin van de bewerking van leer liet zien, waarbij in de loop der tijd menig vingertopje en vinger sneuvelde. Tegenwoordig worden zelfs van schimmeldraden schoenen gemaakt.

 

 

Langstraat

Op de eerste verdieping gaan we door de ‘historie’ van de Langstraat, die vanaf Geertruidenberg tot aan Den Bosch liep, waar van 1850 - 1900 alle leer- en schoenenindustrie zat. Het was een arme boerenstreek, waar de boeren in de winter minder werk hadden en dan hun vee slachtten, zoveel zij konden missen natuurlijk, om hun huid te looien en zo nog een schamele cent te verdienen. Het hele gezin deed mee aan thuiswerk, ook de kinderen. Wilde je niet voor de rijke bazen werken, werd je gewoon uit huis gezet en stond een heel gezin op straat.

 

 

Wisseltentoonstelling

Op de bovenste verdieping is een halfjaarlijkse tentoonstelling. Nu is het ‘Put on your red shoes’. Van een stel wereldberoemde artiesten kun je de schoenen/laarzen bewonderen. Zoals van Elvis, Abba, Elton John, David Bowie, Justin Bieber, Beyoncé, Lady Gaga en nog veel meer. Vanaf 1950 tot nu.

 

Na afloop gingen we aan de koffie/thee, geserveerd met een ‘halve zool’, een soort gevulde koek, en een drankje ter afsluiting.

 

Het was een groot succes! 

 

 

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

Moestuinlunches - Landgoed Ulvenhart

Moestuinlunches op Landgoed Ulvenhart


 

 


 

 

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven