Portret van een kunstenaar - Miriam Sanders

17 juni 2024     Tekst: Leontien Besems-van Oord - Foto's: Miriam Sanders

Miriam SandersIn het weekend van 22 en 23 juni organiseert Ulvenhout uit de Kunst de 12e editie van de Kunstroute in Ulvenhout. In de aanloop naar de Kunstroute zet UudK deelnemende kunstenaars in de schijnwerpers. Deze keer een portret van Miriam Sanders.

Jan v.d. Meer kampioen 2023/24 DBVJ

17 juni 2024     Tekst: Toon Aarts - Foto's: Ad Martens

Overhandiging Supercup DBJVVanaf half september strijden op donderdagavond de 12 leden van de Driebandenvereniging Jeugdland tijdens hun wekelijkse topsportavond op de drie biljarttafels in de Taveerne om hun clubkampioenschap.

Special Olympics op Jeugdland

17 juni 2024     Tekst en foto's: Michael van Egeraat

Vlag Special OlympicsZaterdag 15 juni was een deel van Nationale Spelen in het kader van de Special Olympics 2024 op het Sportpark Jeugdland te Ulvenhout.

Bezoek van MooiWerk en wethouder Adank bij……Het Ruilboek!

28 februari 2023     Tekst en foto's: Dorpswijzer Ulvenhout / Het Ruilboek - Rob Oostenbroek

 

In een tijdsbestek van twee weken mochten wij een grote delegatie van MooiWerk, en later enkele medewerkers daarvan met wethouder Adank, ontvangen in de gerestaureerde Karkooi.

 

Toegankelijk

“Laagdrempelig, gratis, gericht op ontmoeting, midden in het dorp van Ulvenhout... Je voelt gelijk de fijne sfeer als je binnen bij Het Ruilboek aan de grote tafel zit!” Wij citeren uit een toegestuurd verslag. De geschiedenis van dit boekenproject werd kort toegelicht. In 2015 gestart als alternatief voor de gesloten bibliotheek in het Dienstencentrum, in 2017 verhuisd naar het SCC de Pekhoeve en sinds de zomer van 2021 is definitief onderdak gevonden in de Karkooi.

 

Afwisselend en actueel

“De naam zegt het eigenlijk al. Hier komen mensen vooral om boeken te ruilen, een boek te lezen met een bakje koffie of thee erbij. De boeken kun je meenemen, je mag ze terugbrengen, het liefst met een boek extra, maar je mag ze ook houden. Je vindt bij Het Ruilboek geen grote encyclopedieën van 50 jaar geleden. Er zijn vooral boeken die maximaal 10-15 jaar oud zijn. Bijna allemaal zijn ze nog zo goed als nieuw. Regelmatig worden de boeken gecheckt en gewisseld, zodat het aanbod lekker afwisselend en actueel blijft."

 

Vrijwilligers

De ontmoetingsplek aan de leestafel voorziet naast de boeken in koffie, een praatje en de krant. Er werken in totaal zo’n 45 vrijwilligers bij Het Ruilboek. De meesten zetten zich ongeveer 1 à 2 keer per maand in.” Stichting de Dorpswijzer/Het Ruilboek kent momenteel twee werkgroepen. 

 

Boeken

Werkgroep Boeken regelt alles rondom de boeken die inkomen en uitgaan. Jaarlijks worden ongeveer 16.000 boeken aangeboden. Verder zijn er voorleesmomenten bij de Donk en bij de Boefjes en Bengeltjes, onze buren. De lokale logopediste krijgt kinderboeken voor haar Nederlandse taallessen voor anderstaligen in de Hoge Vucht. Het overschot aan boeken gaat naar een boekenmarkt, de opbrengst komt ten goede aan een project op de Filipijnen.

 

Ontmoetingen

De werkgroep Ontmoeten en Verbinden organiseert een maandelijkse koffiemiddag met medewerking van de Zonnebloem om meer geïsoleerd levende mensen met elkaar in contact te brengen. Na de coronaperiode zijn de lezingen en andere activiteiten weer opgepakt. Daarbij wordt o.a. samengewerkt met Paulus van Daesdonck.

De medewerkers van MooiWerk en ook de wethouder waren lovend over Het Ruilboek! “Dit laat maar weer zien hoe flexibel vrijwilligerswerk is.” 

 

Kom ook langs

Spreekt Het Ruilboek je aan en wil je ook een keer een boek gaan ophalen? Lijkt het je gezellig om er gewoon eens een praatje te maken met andere bezoekers? Of wil je er ook als vrijwilliger aan de slag? Je vindt Het Ruilboek aan de Dorpsstraat 90 in Ulvenhout. We zijn alle werkdagen geopend van 10.00 tot 16.00 uur en ontvangen je graag met koffie of thee.

 

Meer informatie

Voor meer informatie en activiteiten kun je terecht op onze website. Daar kun je ook Vriend van Het Ruilboek worden.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven