Natuur rond het Markdal: Amerikaanse eik

24 mei 2024     Tekst: Joop van Riet / Aad van Diemen - Foto: Aad van Diemen

Blad van een Amerikaanse eikDeze week in Natuur rond het Markdal een bijdrage van Aad van Diemen over de Amerikaanse eik, en natuurlijk de wekelijkse Markandalletjes. 

Heb jij recht op de Bredapas?

24 mei 2024     Tekst: Gemeente Breda

logo gemeente BredaDe BredaPas is een kortingspas. Woon je in de gemeente in Breda en heb je een laag inkomen? Dan kun je per huishouden één gratis BredaPas aanvragen als je aan de voorwaarden voldoet.

Portret van een kunstenaar - Wies Verwaaien

23 mei 2024     Tekst: Leontien Besems-van Oord - Foto's: Wies Verwaaien

Wies VerwaaienIn het weekend van 22 en 23 juni organiseert Ulvenhout uit de Kunst de 12e editie van de kunst- en tuinroute. In de aanloop naar dit weekend zet UudK deelnemende kunstenaars in de schijnwerpers. Deze keer een portret van Wies Verwaaien.

 

Schoolverlaters van beide basisscholen ontmoeten ouderen uit Ulvenhout

09 februari 2023     Tekst: KBO Ulvenhout / Henk Savelkouls - Foto's: KBS De Rosmolen / Heemkundekring

 

In de afgelopen periode vertelden senioren van de KBO en de Heemkundekring over hun verleden en gaven zo de schooljeugd van de Klokkebei en de Rosmolen een brede inkijk in het leven van vroeger.

 

Doelstelling project

Het doel van dit jaarlijks terugkerend project is het vormen van een positief beeld over ouderen, die nog zoveel waardevolle kennis kunnen overdragen, en daardoor het vergroten van begrip en respect. Zo ontstaat door dit project naast waardering ook een gewijzigd beeld over de positie van senioren in onze samenleving. Hierdoor ontstaat voor hen ruimte en een kans om een bijdrage te leveren aan de jeugd.

 

Oude mensen...

Al meer dan 20 jaar vormt het KBO-project Jong-Oud een uitstekend vertrekpunt voor de twee teams van vertellers. Nog steeds zijn de senioren uit Ulvenhout welkom om dit project vorm te geven in een aantal vertel- en gespreksrondes van een half uur. De diversiteit van de onderwerpen blijft de schoolverlaters boeien. De senioren maken gebruik van hun levenservaring en kennis van het werk van vroeger.

 

Interessant

De kinderen hadden grote belangstelling voor onderwerpen als gezondheid, onderwijs, verpleging, milieu, vrijetijdsbesteding, en school- en beroepskeuzes van vroeger. Naast de levensverhalen van de vertellers was er ter afronding ook volgens aloude traditie een bezoek aan de Paulus van Daesdonck museumboerderij (1903) in Ulvenhout. Tijdens de rondgang werden de vertellingen concreet en keken de kinderen in de keuken, de dorpswinkel met café, en het schoollokaal. Daarnaast bewonderden ze de verzameling belangrijke kleding, oudheidkundige vondsten en gereedschappen die vroeger werden gebruikt. De kinderen konden zich hier even  in de tijd van hun (over)grootouders wanen.

 

 

Waardevolle traditie

Dankzij de bereidwillige medewerking van twee vijftallen vertellers van de KBO Ulvenhout en de Heemkundekring uit Ulvenhout e.o. is dit project uitgegroeid tot een Ulvenhout-breed project. De KBO-projectgroep bestaat al jaren uit de dames Nelleke Fransen en Joke Wenselaar, en de heren Jacques de Beer, Toon Goos en projectleider Henk Savelkouls. De projectgroep van de Heemkundekring bestaat uit mevrouw Joke van Baal en de heren Rien van Kuijk, Kees van Hooidonk, Toon Goos en projectleider Hans Dekkers.

 

Leerkrachten

Uiteraard speelt ook de warme ontvangst op beide scholen een grote rol bij het succes van het project. Er worden jaarlijks al zoveel projecten aangeboden, maar voor dit Ulvenhoutse project wordt steevast ruimte gemaakt in het overvolle jaarplan. De leerkrachten van groep 8 zorgen ook voor een goede voorbereiding en organisatie.

De deelnemende scholen kunnen zo met de ouderen van Ulvenhout een belangrijke link leggen tussen de hedendaagse jeugd en het verleden. Het onderling begrip tussen generaties krijgt zo daadwerkelijk vorm en de kansen die het verdient. Ook kunnen de vertellers ervaren dat kinderen niet veranderd zijn…

 

Een dergelijk project is als nieuw, opzienbarend en innovatief, terwijl het een traditie is geworden!

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

30 mei DinerConcert Landgoed Ulvenhart met

30 mei DinerConcert Landgoed Ulvenhart DinerConcert met Matthieu Idmtal

 

 


 

 Andes

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven