Perfecte start Avondvierdaagse

31 mei 2023     Tekst en foto: Ellen van den Maagdenberg

Optimaal weer, veel deelnemers en een gezellige sfeer op de eerste dag van de Ulvenhoutse Avondvierdaagse.

Boekenmarkt

31 mei 2023     Tekst: Ingrid Bothe

Zaterdag 3 en zondag 4 juni Zaterdag 3 en zondag 4 juni er een grote boekenmarkt bij café De Hooikar, Alphenseweg 14A in Gilze. De boekenmarkt is beide dagen open van 10.00 - 17.00 uur. 

Succesvolle eerste editie van Het Kunstcafé

30 mei 2023     Tekst en foto's: Ulvenhout uit de Kunst / Leontien van Oord

Dinsdag 23 mei vond een zeer geslaagde eerste editie van het Kunstcafé plaats. Voor deze eerste editie ging Ulvenhout uit de Kunst de samenwerking aan met Het Ruilboek.

Unieke uitreiking Ulvenhoutse Platte Buis

09 januari 2023     Tekst: Ingrid Bothe - Foto's: Wim Venneman / Peter van der Kooij

 

Na een pauze van twee jaar kon 8 januari weer een vrijwilligersonderscheiding worden uitgereikt op de nieuwjaarsreceptie van de Dorpsraad Ulvenhout. Dit jaar was de situatie in meerdere opzichten uniek. De uitreiking vond plaats in de tent van Ulvenhout on Ice, op de laatste dag van dit ongekend succesvolle evenement. Daar werden voor het eerst in de geschiedenis van de onderscheiding niet één, maar twee Platte Buizen uitgereikt: aan Elles Verkooijen en Matty van Heesch: “Allebei jong en beloften voor het dorp”, aldus de dorpsraad.

 

 

Jong geleerd…

Voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie kon Ulvenhout het nieuwe jaar eindelijk weer harmonieus inluiden met het traditionele nieuwjaarsconcert van Harmonie ‘Constantia’. Op het podium in de Pekhoeve stonden maar liefst 70 stoelen klaar.

De jeugdgeleding van ‘Constantia’ bestaat inmiddels uit 20 jonge muzikanten, die het concert om 14.00 uur mochten openen. Om en om brachten de leden van het Opstap- en Opleidingsorkest hun nummers ten gehore onder leiding van Bert Haan. Het publiek zong enthousiast mee met het door hem gecomponeerde ‘Constantia Opstap Ragtime’.

 

 

Groot Orkest

Het Groot Orkest, voorgegaan door dirigent Henk Houben, vermaakte de aanwezigen vervolgens met medleys van Elvis Presley, Aretha Franklin en Tom Jones. Natuurlijk ontbraken een polka en wals niet in het programma. Het optreden werd afgesloten met Constantia’s lijflied, Servus. Voorzitter Jan Rops kondigde na afloop aan dat Constantia 15 april een muzikale battle aangaat. Tegen wie blijft nog even een verrassing.

 

 

Nieuwjaarsreceptie

Om half vijf heette Jean Nijssen, voorzitter van de dorpsraad, de aanwezigen in de tent van Ulvenhout on Ice welkom. Hij blikte terug op twee heftige jaren en de veerkracht van Ulvenhout.

Dankzij vele vrijwilligers konden zelfs tijdens corona enkele evenementen, waaronder de digitale Dorpsquiz, plaatsvinden. En na het opheffen van de beperkingen stonden in 2022 achtereenvolgens het Ulvenhouts Kinderfestival, ULVENhOUTDOOR en Ulvenhout on Ice op de agenda. "Het hoogtepunt van dit jaar en hopelijk een jaarlijks evenement”.

Jean bedankte alle vrijwilligers voor hun inzet en gaf aan dat de dorpsraad zelf ook altijd versterking kan gebruiken.

 

Terug van weggeweest

Piet Nuijten, alias Peer van 't Gatbroek, had in 2020 gemeld dat hij geen Platte Buis meer zou uitreiken, maar had zich toch laten ompraten. “Daar heddem wir, ’t lijkt Heintje Davids wel”, begon hij met zijn kenmerkende humor zijn toespraak. Wat trok zijn aandacht het afgelopen jaar? De sirenemast, “die ze net als een zwerver nergens graag zien komen.” Prins Nillis XVIII: “Een carnavals Dobber van een Dobber met zelf kleine Dobbertjes”. Wortels in Breda, die “nog een jaar mogen wortelschieten in Ulvenhout”. En molenaar Eric van der Westerlaken, die “zich in zijn wiek geschoten voelde” door de ruim 30% gestegen kosten voor nieuwe wieken. “Als u nog geen bijdrage heeft gedoneerd is die zeer welkom voor de blikvanger van Ulvenhout”.

 

 

Vrijwilligers

Peer memoreerde diverse gebeurtenissen uit 2022 op “the place to be” gedurende drie weken rond je jaarwisseling. Het afgelasten van de ruim 100 jaar oude traditie Nieuwejaorke Ouwe zingen deed hem veel verdriet, vertelde hij. Maar er waren gelukkig genoeg andere evenementen te melden, naast de door Jean Nijssen genoemde: het Midzomeravondfestival, de laatste editie van het Ulvenhouts Urban Open, de start van de Vuelta in Ulvenhout, en Halloween. Allemaal activiteiten die zonder de inzet van vrijwilligers niet mogelijk zouden zijn. Twee van hen werden voor hun inzet onderscheiden.

 

 

Matty van Heesch

Matty woont sinds 2013 in Ulvenhout. Hij kwam via de bouwgroep van de Kerststal in aanraking met Ulvenhout Leeft en is inmiddels bij zeer veel activiteiten betrokken. “Hij was een van de voortrekkers van het eerste Ulvenhouts Kinderfestival, waar hij zich tijdens het festival zelf letterlijk 24 uur per dag voor inzette. Daarnaast is hij lid geworden, en naar horen zeggen kartrekker, van de vrijwillige brandweer. Een prachtig voorbeeld van iemand die binnen enkele jaren een gewaardeerde, betrokken vrijwilliger is geworden.”

 

 

Elles Verkooijen

Elles is bestuurslid van Ulvenhout Leeft en Ulvenhout on Ice, waar ze nagenoeg dagelijks te vinden was de afgelopen weken. “Zij brengt velen in ons dorp (vrijwillig) in beweging en je kunt altijd een beroep op haar doen. Ze is ook heel betrokken bij het Ulvenhouts Carnaval, eerst als Raadslid en nu als page. En ze is een enthousiast gezicht van Leedies Oonlie. Verder is ze actief voor UTPV. Iemand die je graag in je dorp wilt houden en behouden.” Gelukkig gaf Elles aan geen plannen te hebben om Ulvenhout binnenkort te verlaten.

We mogen ons gelukkig prijzen met zulke vrijwilligers, die zich voor de leefbaarheid van Ulvenhout inzetten en het mogelijk maken dat we samen dorp zijn.

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

Moestuinlunches - Landgoed Ulvenhart

Moestuinlunches op Landgoed Ulvenhart


 

 


 

 

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven