Natuur rond het Markdal: Moffel zonder Piertje

26 mei 2023     Tekst en foto: Joop van Riet / Ad van de Laar - Foto: Ellen Rijken

Deze week in Natuur rond het Markdal: een bijdrage van Ad van de Laar over molshopen die de lente aankondigen, en natuurlijk de wekelijkse Markandalletjes. 

Dauwzwemmen

26 mei 2023     Tekst en foto: Laurin Heemskerk

Laurin Heemskerk ging op Hemelvaartsdag met een aantal anderen dauwzwemmen in de Galderse Meren.

UVV’40 1 van zondag naar zaterdag

25 mei 2023     Tekst: UVV'40 / Geert en Michael - Foto's: Michael van Egeraat

Op tweede pinksterdag, maandag 29 mei, speelt het eerste elftal van UVV’40 alweer de laatste wedstrijd van de reguliere competitie in vierde klasse C.

Wijkzusterscollectief

28 november 2022     Tekst en foto: Vrouwen van Nu Ulvenhout / Marijke Smit

 

Het was volle bak in de Pekhoeve. Vrouwen van Nu Ulvenhout had de wijkzuster uitgenodigd voor een lezing.

 

Wanneer wijkzorg?

Thecla Flipsen werkt als wijkzuster voor Surplus in Ulvenhout en Nicole Graafmans, coördinator, werkt voor Thebe in Bavel en Ulvenhout. Zij werken tot volle tevredenheid samen. Zij hebben elkaar hard nodig, zeker in deze onrustige tijden. Zij kunnen onafhankelijk werken, zonder tussenpersoon. Zij doen alles wat aan het lichaam zit. Wassen, spuiten, medicatie geven, sondevoeding, infusen, wondverzorging, maar ook terminale zorg. Vragen genoeg!

 

Verschil

Wat is het verschil tussen Thebe en Surplus? Wíe moet je wáárvoor bellen? De kosten bij de een of ander? Zij hadden duidelijke antwoorden op alle vragen. Beiden doen hetzelfde werk als verpleegkundige, alleen dragen zij een ander jasje en worden door een andere baas betaald.
Deze dames zijn dusdanig opgeleid om zelf de intake gesprekken te doen. Zij willen graag dat er iemand anders bij is van de familie, of een mantelzorger, om zo goed mogelijk tot een eindbesluit te komen.

 

Iedereen heeft recht op zorg

Er wordt gekeken hoe de cliënten zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis kunnen blijven, met of zonder hulpmiddelen. De praktijkondersteuner van de huisarts is bij ons Berty. Zij bespreekt alles met de huisarts en met Nicole wie tijdig wat steun kan gebruiken. Er is een nieuw project gestart, dat nu een jaar loopt voor 75-plussers.

 

Preventie

De dames wilden graag van ons horen hoe wij preventief kunnen meewerken, vóór je een zorgaanvraag zou moeten indienen. Voorkómen is beter dan genezen natuurlijk! OBESITAS is een klassiek voorbeeld! Door dit te vermijden kun je een hoop ziektes voorkomen, zoals hart en vaatziekten, diabetes en nog veel meer! Gezonde voeding en bewegen blijven wel het eerste vereiste om zolang mogelijk gezond, fit en dus zelfstandig te blijven!

 

Alarmsyteem

Zij raden mensen die alleen wonen aan, een alarmsysteem aan te schaffen in de vorm van een ketting, horloge of armband. Je zult maar vallen en niemand hoort je! Ook een schattige robot/bloempotje, Tessa genaamd, kan ingezet worden bij dementerende mensen! Deze zegt bijv.: “Het is 10 uur, tijd voor koffie!!” Jaja, tijden veranderen lieve mensen!

 

Wetgeving

Er zijn in Nederland drie wetten. 1 Zorgverzekeringswet, 2 WMO en 3 WLZ. We kregen duidelijke uitleg over deze wetten. Ook euthanasie werd uitgebreid besproken. Bespreek het altijd met je kinderen, om ruzies vanwege de emoties die er plots zijn te voorkomen! Weet je echt niet meer wie je moet benaderen, dan mag je altijd een van deze twee lieve dames bellen. Zij helpen je altijd verder! Zij gaven daarvoor hun 06-nummers!

 

Thecla Flipsen: 06 43 05 08 54

Nicole Graafmans: 06 50 69 55 10

 

 

Petje af voor de geweldige laagdrempelige samenwerking! BEDANKT! 

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

Moestuinlunches - Landgoed Ulvenhart

Moestuinlunches op Landgoed Ulvenhart


 

 


 

 

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven