Lees mee met de Dorpsraad Ulvenhout

26 september 2022     Tekst: Dorpsraad Ulvenhout / Annet Steenbergen

De Dorpsraad Ulvenhout gaat voortaan notulen via onsulvenhout.nl delen. Ook wordt u uitgenodigd om 3 november a.s. om 20.00 uur de volgende vergadering bij te wonen in Boerderij De Pekhoeve.

 

Natuur rond het Markdal

23 september 2022     Tekst: Aad van Diemen / Joop van Riet - Foto: Aad van Diemen

Met ingang van vandaag kunt u op onsulvenhout.nl elke vrijdag Natuur rond het Markdal lezen. Met deze week een bijdrage over de paardenkastanje en de doorstart van het herstel van het zuidelijke deel van het Markdal. En natuurlijk de Markandalletjes.

Nieuwe cursus filosofie KBO Ulvenhout

23 september 2022     Tekst en foto: KBO Ulvenhout

KBO Ulvenhout start 6 oktober met een nieuwe cursus filosofie in de Pekhoeve. Lucy Roodbol en Ingrid Aarts behandelen in zes lessen het onderwerp "Emoties".

Voorkom, voordat 't brandt

24 augustus 2022     Tekst: Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant - Foto: Ingrid Bothe

 

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken, duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er echter weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is. Het is ook in ieders belang dat we ons daarvan bewust zijn. Om natuurbranden te voorkomen hebben we alle hulp nodig. Het begint met alertheid en bewustzijn op het brandgevaar dat nu heerst.

 

Natuurbrand voorkomen

Dat het niet verstandig is om sigaretten in het gras, de berm of het bos te gooien, of te barbecueën in de natuur, mag voor zich spreken. Er zijn echter ook zaken waar men wellicht niet in eerste instantie bij stil staat.

Zo is het in deze droge periode verstandig om de auto op een verharde ondergrond of parkeerplaats te parkeren. Want als de auto een hele afstand heeft afgelegd, kan de temperatuur aan de onderkant van de auto flink oplopen. Als de onderzijde in contact komt met droog gras dan kan dit zomaar vlam vatten en een natuurbrand veroorzaken.

Ook een stuk glas op de grond waar de zon op schijnt, kan een natuurbrand veroorzaken. Smeulend zwerfafval is regelmatig de oorzaak van een natuurbrand. Dus: gooi afval in de afvalbak.

 

Wat te doen bij natuurbrand?

Onthoud de locatie en vlucht zo snel mogelijk naar een veilige plek: de openbare weg, een groot verhard terrein of de bebouwde kom. Bel pas 112 als een veilige locatie is bereikt. Geef de locatie van de brand door. Is deze onbekend? Probeer dan de plek te omschrijven. Door nieuwe techniek, genaamd AML (Advanced Mobile Location), kan de meldkamer vaak al bepalen waar de brand is.

 

Probeer een grote brand niet zelf te blussen!

Terug Schrijf reactie

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

Sprangers Fotografie - Digitaal rijbewijs verlengen


 

 


 

 

^ Naar boven