Lees mee met de Dorpsraad Ulvenhout

26 september 2022     Tekst: Dorpsraad Ulvenhout / Annet Steenbergen

De Dorpsraad Ulvenhout gaat voortaan notulen via onsulvenhout.nl delen. Ook wordt u uitgenodigd om 3 november a.s. om 20.00 uur de volgende vergadering bij te wonen in Boerderij De Pekhoeve.

 

Natuur rond het Markdal

23 september 2022     Tekst: Aad van Diemen / Joop van Riet - Foto: Aad van Diemen

Met ingang van vandaag kunt u op onsulvenhout.nl elke vrijdag Natuur rond het Markdal lezen. Met deze week een bijdrage over de paardenkastanje en de doorstart van het herstel van het zuidelijke deel van het Markdal. En natuurlijk de Markandalletjes.

Nieuwe cursus filosofie KBO Ulvenhout

23 september 2022     Tekst en foto: KBO Ulvenhout

KBO Ulvenhout start 6 oktober met een nieuwe cursus filosofie in de Pekhoeve. Lucy Roodbol en Ingrid Aarts behandelen in zes lessen het onderwerp "Emoties".

Concerten in het Grimhuysenpark in Ulvenhout

22 juli 2022     Tekst en foto's: Marije van Heemstra

Al bijna 10 jaar worden met succes op donderdagavonden concerten georganiseerd in het Grimhuysenpark te Ulvenhout. Het Grimhuysenpark is een historische plek in Ulvenhout. Het ligt op een van de zandruggen die al heel lang bewoond waren. Berg duidt op zo’n verhoging zoals in Sulkerberg, Bieberg, Koekelberg, Buistelberg en Zandberg.

 

Grimhuysen is rond 1400 gebouwd als een boerenhoeve als leengoed van de Heer van Breda. Het werd later een deftig huis van voorname Bredase families. Zo heeft Justinus van Nassau, de enige bastaardzoon van Willem van Oranje en gouverneur van Breda, er gewoond.

 

Kerk

Naast het Huis Grimhuysen stond een schuur- of schuilkerk. Tot 1840 mochten katholieken hun godsdienst niet openlijk belijden. In 1904 werd besloten in Ulvenhout een nieuwe kerk te bouwen. Het slotje Grimhuysen en de Schuurkerk werden afgebroken en daar werd de huidige kerk gebouwd. Rond 2010 verliet de laatste pastoor, Gerard Baeten, de pastorie. De pastorie werd De Uitdaging.

 

Pastorietuin

Maar wat te doen met de uitgestrekte pastorietuin? Hiervoor heeft tuinarchitect Leon Rombouts ideeën ontwikkeld om de tuin om te bouwen tot een dorpspark, annex aan het terras van De Uitdaging. Hij heeft een ontwerp gemaakt waarin hij de historische elementen tot uitdrukking liet komen. Zo is het grote podium het grondvlak van de Schuurkerk. De contouren van het huis Grimhuysen heeft hij weergegeven via de beplanting met hagen. Bij de entree van het park aan de Dorpstraat is een bord geplaatst met een foto uit 1904, zoals huize Grimhuysen en Schuurkerk er toen uitzagen. Op de plattegrond zijn de contouren van toen in het huidige park aangegeven.

 

Maatschappelijk doel

Het was echter niet de bedoeling om alleen maar een park aan te leggen. Het ging ook om een achterliggend maatschappelijk doel. Ulvenhout ontwikkelt kenmerken van een forensendorp. Er komen nieuwe bewoners die in Ulvenhout slapen, maar verder weinig binding met het dorp hebben. De bedoeling was om door het organiseren van activiteiten de betrokkenheid met het dorp te vergroten. Daarvoor zijn allerlei voorstellen ontwikkeld, met als centraal idee: creëer een ontmoetingsfunctie.

 

Donderdagavondconcerten

Al experimenterend heeft zich hieruit de formule ontwikkeld van de donderdagavondconcerten. Ook wordt geëxperimenteerd met muziekuitvoeringen op andere dagen, zoals op zaterdag- en zondagmiddag.. Overigens is het park als publieke ruimte ook voor andere activiteiten beschikbaar. Kunst- en golfmanifestaties en ook de kerk maken hiervan gebruik.

 

Het programma voor dit jaar is te vinden op onze website: ulvenhout.com/grimhuysenpark

Terug Schrijf reactie

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

Sprangers Fotografie - Digitaal rijbewijs verlengen


 

 


 

 

^ Naar boven