Het kan nog net, genieten van de herfst. Snel, want er is nachtvorst op komst en dan zullen ook de laatste bladeren van de bomen vallen. Het was een prachtig najaar, mooie tinten in het bos gecombineerd met zachte temperaturen. Afgewisseld door dreigende luchten gevolgd door felle buien en dan natuurlijk prachtige regenbogen. We hebben zelfs een enkele mistige morgen gehad.
Van de week zag ik de schaduw van mezelf fietsen langs de rietkragen aan de overkant van de Mark. Bij de ondergaande zon was dat een mooi herfstig plaatje. Vlug een foto gemaakt en hup naar huis want ik ging pompoentaart maken en de peertjes, die al een tijdje lagen te wachten, stoven.
Een naan-taart met pompoen en paddenstoelen 
Op een van de laatste dagen dat het stalletje open was, heb ik nog een pompoen gekocht bij Wortels in Breda. Die gaat in een herfstig taartje, want met rode ui en paddenstoelen. De cashewnoten in het recept van het voedingscentrum vervang ik door walnoten. Die passen beter bij mijn beeld van het najaar. Niet verder vertellen, maar voor de bodem heb ik een kant en klare taartbodem van de super gebruikt. De bloem, het volkorenmeel, de bakpoeder en de yoghurt heb je dan niet nodig, de stappen 7 en 10 kun je overslaan.
Oma’s stoofpeertjes
Vier peren was de oogst uit eigen tuin dit jaar, net genoeg voor een nagerecht voor twee personen. Het zijn Gieser Wildemannetjes, de lekkerste stoofperen die er zijn. Ooit had een Hollandse Grootgrutter rond kerst stoofperen als vers-pakket. Daarna tot mijn spijt nooit meer gezien, maar gelukkig heb ik de wikkel bewaard. De geconcentreerde rodenbessensap heb ik gewoon gevonden bij de bakproducten.
Al snel is mijn keuken met de heerlijkste geuren gevuld. Het kruidige van de kerrie, het zepige van de koriander gemengd met het zoet fruitige van de peren met kaneel. Wat denk je: passen die geuren ook bij jouw idee van de herfst?
Meer lezen van Karien? Klik op Terug in Ulvenhout