Lever uw eigen nieuwsbericht aan Adverteren
Foto: Robert Roijackers
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
26 september 2024 Tekst en foto's: Maria Rops en Toon Goos
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Ulvenhoutse stichting HWG-Afrika werd opgericht. Een stichting die zelfredzaamheid stimuleert en zo toekomst geeft aan de allerarmsten in de Kasayi in Congo. Toon Goos, voorzitter: “Dat leidt tot minder afhankelijkheid en uiteindelijk tot zelfstandigheid.”
Op 34-jarige leeftijd wordt zuster Marie-Ange de Mulder uitgezonden naar de missie van Lusambo in Congo (het toenmalige Zaïre). Na drie jaar wordt ze overgeplaatst naar Katende waar zij, samen met zes Vlaamse zusters, een gezondheidspost, een kraamkliniek en een weeshuis met ongeveer 200 kinderen runt. Door een groot gebrek aan geld wordt sluiting van het weeshuis overwogen.
Pater Peeters uit Ulvenhout, ook werkzaam in dit gebied, werkt in Katende nauw samen met de zusters. Het sluiten van het weeshuis gaat hem aan het hart en hij legt contact met de heer Pellis in Ulvenhout. In 1974 richt hij samen met Riet van de Made de stichting Hulp voor Wezen en Gebrekkigen in Afrika op om de zusters in hun werk te ondersteunen. De stichting gaat aan de slag om fondsen te werven.
Vandaag de dag bestaat de Congolese Zustercongregatie uit ruim 100 zusters die werkzaam zijn in 13 communauteiten in de Kasayi. Daar werken zij aan:
Recent hebben de zusters een steenoven bekostigd uit de opbrengst van de zelfredzaamheidsprojecten. Zij kunnen nu stenen bakken van klei uit de buurt.
“Direct mensen ter plaatse helpen zonder tussenkomst van overheden of andere organisaties mag niet verloren gaan.” (Maria Rops)
Alle donaties gaan zonder tussenkomst van overheden of andere organisaties direct naar de zusters. Hierdoor kunnen zij zorgen voor eten, onderdak en onderwijs voor (wees)kinderen. Zij verbouwen zelf voedsel en betrekken daarbij ook de lokale bevolking. Zo hebben niet alleen de weeskinderen baat bij het werk van de zusters.
Het zevenkoppige onbezoldigde bestuur is dankbaar dat de stichting al 50 jaar het werk van de zusters in Congo mag steunen. HWG-Afrika is financieel nog gezond, maar er is een dalende trend zichtbaar in de inkomsten en het aantal donateurs. Om het goede werk te blijven steunen is uw hulp nodig!
Meer informatie en/of donaties: HWG-Afrika