Carnaval in aantocht

22 januari 2024     Tekst: Piet Nuijten - Foto's: Archief S.U.C

 

We hebben pas een geweldig evenement in Ulvenhout achter de rug: een haast niet te evenaren Ulvenhout on Ice. Mogelijk gemaakt omdat veel vrijwilligers hier hun beste inzet hebben gegeven. Maar er staat ook weer een ander jaarlijks feest op ons te wachten, het Bosuils Carnaval. De vraag is ieder jaar weer: hoe zal alles verlopen? Krijgen we weer een mooie sauwelavond? Is er voldoende deelname aan de optocht? En wat staat er allemaal nog meer op het programma? Ook de vraag: hebben we zelf nog zin en tijd om het echt mee te vieren?

 

 

Ervaring

Uit jaren ervaring kan ik zeggen dat je ieder jaar weer, vooral als je ouder wordt, die eerste stap moet zetten. Gaan we wel en kunnen we het nog? Vooral de gezondheid speelt daarbij bij ouderen een belangrijke rol. Is die eerste stap gezet, dan gaat het meestal vanzelf.
Lekker lachen op de sauwelavond vind ik altijd een goed begin. Sauwelaars die belangeloos een act neerzetten om ons te vermaken. Vaak hebben ze al maanden geschreven en geoefend. Ik heb een Sauwelaar gekend die in de weken vooraf thuis voor de spiegel oefende. Hij had de gordijnen nooit dicht. Iedereen kon vanaf de straat zijn mimiek zien en daar werd veel gebruik van gemaakt.

 

 

De befaamde worst

Een andere traditie is op de zondag voor Carnaval een worst naar de H. Clara in Meersel-Dreef brengen voor mooi weer tijdens Carnaval. Worsten in alle soorten en maten worden bij Clara’s voeten neergelegd. In mijn tijd was het de gewoonte om na de plechtigheid in een van de staminees een stevige pint te gaan drinken. Meestal kwamen er dan schalen met gesneden ‘bekende worst’ voorbij. Tegenwoordig gaat men met een huifkar de grens over en ook weer terug. Dan wordt er bij terugkomst in een café of bouwschuur snert gegeten. Of de worst in de snert ook een Belgische reis heeft gemaakt, is helaas niet te proeven.

 

 

Activiteiten

Dan beginnen de leutdagen. Eerst op vrijdagochtend het scholencarnaval. De plechtige carnavalsdienst in de kerk, waar de Prins zijn woordje van bezinning doet. De collectemandjes gaan rond, met traditiegetrouw bij de opbrengst een consumptiebon of -munt. Daarna volgen drie dagen feest in alle gelegenheden.
We kijken vooral uit naar de optocht op zondagmiddag. Door het verdwijnen van de brandweerloods zijn er weinig of geen bouwplekken meer om wagens te bouwen. Hier wordt weer hard het gemis gevoeld van een verenigingsloods. Hopelijk krijgt Ulvenhout het financieel rond om die dit jaar nog te bouwen.
De kinderoptocht en de brakkenfeestjes zijn toppers voor de kleine Bosuiltjes.

 

 

Natte Dinsdag

Vele jaren geleden werd er naar een goeie oplossing gezocht om die laatste dag in te vullen. Men kwam op het idee om bij Marie, het oudste café van Ulvenhout, een verzoekplatenmiddag te organiseren. Dat mondde er al snel in uit dat het biljart een podium werd voor iedereen die zich geroepen voelde om op te treden. De Natte Dinsdag werd zo druk bezocht dat je niet bij de bar kon komen om een pilske te pakken. Daar was ook weer een oplossing voor: we gingen bier halen aan de overkant bij de Flamingo.

 

 


Helaas, Café Marie is er niet meer. Nu is de Natte Dinsdag naar de Flamingo verhuisd en sluiten we daar onze carnavalsdagen af. Tot vorig jaar ook met een bezoekje aan de Nippel, maar ook die is er niet meer. Maar om nu naar Bavel te gaan voor een frietje… dat is een viaduct te ver.

 

Alaaaf!

 

Peer van ‘t Gatbroek

 

 

Foto's (voor zover bekend, red.):

Prins Piet VII: Jos Sprangers

Carnaval met de familie Bink: archief Joost Praat

Kapelaan Van de Leut en Seur SUC: archief Paulus van Daesdonck 

Seur SUC en Bema brengen 'worst' naar Clara: Corin Schouten-van den Ouweland

Prins Piet op de Carnavalswagen: archief Piet Nuijten

Piet op podium Natte Dinsdag: Jos van Etten

Piet en Emmy: Jill Heestermans

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven