Vlooienmarkt

23 augustus 2023     Tekst: Piet Nuijten - Foto's: Ingrid Bothe / Piet Nuijten

 

Geruime tijd was de vraag: Komt er nog een Vlooienmarkt in ons dorp? Door de coronapandemie en het wegvallen van de opslagloods in de brandweerkazerne was dat een veel gestelde vraag. Het goede nieuws is: de traditie wordt voortgezet op 9 en 10 september a.s.

 

Inlevermomenten

Het in ons dorp niet meer weg te denken evenement  zal in aangepaste vorm plaatsvinden. Omdat er maar een kleine opslagplaats beschikbaar is, werd er maar beperkt ingezameld. Op het vlooienmarktterrein is veel meer plaats, daarom zoekt de organisatie nog naar verkoopbare spullen. Hebt u nog bruikbare spullen? Dan kunt u deze op donderdag 7 en vrijdag 8 september van 15:00 tot 20:00 uur naar de Pekhoeve brengen.

Bent u niet in de gelegenheid om uw spullen zelf te brengen? Dan kunt u deze ook aan straat zetten op donderdag 7 september. Vanaf 18.30 uur rijden de verenigingen die avond een ronde door het dorp om spullen op te halen. (Aangepaste tekst, n.v.d.r.) Wij hebben ze hard nodig om met de opbrengst de Ulvenhoutse verenigingen te ondersteunen.

 

  

Ludiek

Naast de reguliere verkoop, zal de organisatie ook op een andere ludieke manier de spullen aan de man brengen. (Aangepaste tekst, n.v.d.r.) Heel belangrijk is dat iedereen van harte welkom is om op een van deze dagen een bezoek aan de markt te brengen. Dan wordt het weer een groot succes.

 

 

Vrijwilligers gezocht

Dit evenement wordt gedragen door medewerkers van alle verenigingen en vrijwilligers. Maar er zijn altijd mensen tekort in zo’n organisatie. De voorbereidingen hebben al veel vrijwilligersuren gekost. Op de dagen van de markt zijn er nog meer mensen nodig. Op vrijdag om te sorteren en in te richten; op andere dagen voor de verkoop en allerlei diensten.
Mocht u zin en tijd hebben, of een bijdrage willen leveren om te komen helpen: u bent van harte welkom! Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@jeugdraadulvenhout.

 

De Ploeg

De eerste keer dat de Vlooienmarkt werd gehouden was ik zelf een van de bezoekers. Toen werd er al op een bescheiden wijze bij opbod verkocht. Door een ongemerkte beweging met mijn hand had ik een ploeg gekocht voor twee gulden die niemand schijnbaar wilde. Een eenscharig zwaar stalen model. 
Tot ik ging verhuizen heeft de ploeg mijn tuin heel veel jaren opgesierd. (De ploeg is links achter op de zwart-witfoto uit Peer's privéarchief te zien, n.v.d.r.) Toen hij overbodig werd, heb ik hem naar de vlooienmarkt gebracht. Meer dan dertig jaar later werd de ploeg bij opbod weer verkocht en bracht 20 euro op. Zo zie je maar: recycling was toen ook al uitgevonden. 


De man uit Galder

Elk jaar met de Vlooienmarkt kwam de man uit Galder op de fiets met aanhangwagentje naar Ulvenhout. Hij kocht van alles op de markt. Het kon zo gek niet zijn, of het verdween in zijn wagentje. Op een keer had hij zijn oog laten vallen op een mooi oud kastje. Met moeite en wat hulp werd het geval op zijn wagentje gebonden. Iedereen vroeg zich af hoe hij met zijn volgeladen wagentje veilig thuis zou komen.
Een alerte vrijwilliger van de markt wist raad en daad. Hij pakte uit een kraam een groot oud kruisbeeld en spijkerde dat achter op het kastje. De man had niets in de gaten. De voorzienigheid hielp: hij is veilig in Galder aangekomen.

 

De vouwwagen

Een vouwwagen was de blikvanger op de markt. Helemaal uitgeklapt stond het geval te pronken en werd bij opbod verkocht voor 150 euro. De koper wilde hem meteen meenemen en moest hem zelf weer inklappen. Hilariteit alom. Na vele malen proberen lukte het nog steeds niet. Ondanks vele “goeie raadgevers” om hem heen lukte het nog niet. In paniek smeet hij alles op elkaar om dan zo maar te vertrekken. Het resultaat was dat het ineens goed dicht viel. Maar velen hadden een uurtje kosteloze humor voor hun neus gehad.

 

 

Koffiezetapparaten

Een van de laatste markten waar ik als vrijwilliger meewerkte, was ik ingedeeld bij de stand apparaten met een stekker. Het was een jaar waarin in Ulvenhout schijnbaar allemaal dure koffiezetmachines werden aangeschaft, met als gevolg dat de Senseo’s naar de Vlooienmarkt werden gebracht. Meer dan tachtig van die koffiezetters wachtten die dagen op een nieuw leven. Douwe Egberts ten spijt werden er maar enkele verkocht.

 

Zo krijgen heel veel aangeleverde spullen soms weer een nieuw leven. Of ze komen over twee jaar weer terug voor herhaling.

 

Peer van ’t Gatbroek

 

 

 

 

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven