TeamAlert brengt andere vormen van afleiding in het verkeer aan het licht

10 augustus 2023     Ingezonden door TeamAlert

Jongerenorganisatie TeamAlert brengt nieuwe inzichten aan het licht over afleiding in het verkeer, naast het veelbesproken telefoongebruik. Uit een recent afgerond onderzoek blijkt dat verschillende activiteiten als zeer afleidend worden ervaren in het verkeer en gevaar met zich meebrengen.

 

Focus

Focus op de weg. Het kan soms lastig zijn. Even snel je telefoon uit je tas pakken of een ongeluk aan de andere weghelft. Er zijn verschillende factoren in het verkeer die voor afleiding kunnen zorgen. Uit onderzoek van TeamAlert is gebleken dat maar liefst bijna een kwart van de jongeren betrokken is geweest bij een verkeersongeval als gevolg van afleiding. Dit vooral op de fiets of de (deel)scooter. Alarmerende cijfers die de ernst van het probleem benadrukken.

 

Afleidende activiteiten in verkeer

Het onderzoek van TeamAlert heeft de meest afleidende activiteiten in het verkeer, naast telefoongebruik, in kaart gebracht. Jongeren zien het pakken van objecten, kijken naar opvallende gebeurtenissen, ongelukken of reclame en praten met iemand als de meest afleidende activiteiten in het verkeer. Deze resultaten benadrukken dat afleiding niet alleen wordt veroorzaakt door mobielgebruik, maar ook door andere factoren die de aandacht van jongeren kunnen afleiden.

 

Minder reclameborden

Ondanks dat jongeren van mening zijn dat bepaalde activiteiten in het verkeer afleidend zijn, voeren zij dit gedrag alsnog uit. Dit kan erop duiden dat jongeren de risico’s van afleiding niet of te weinig inzien om het gedrag daadwerkelijk niet uit te voeren. Volgens de jongeren zelf kan afleiding verminderd worden door de reclameborden langs de weg te verminderen. Ook meer controle en handhaving is volgens de jongeren een goed idee zodat de pakkans vergroot wordt. TeamAlert pleit voor bewustwording en maatregelen om de verkeersveiligheid onder jongeren te verhogen.


Over TeamAlert

Jongeren hebben een grotere kans op een verkeersongeluk dan andere weggebruikers in Nederland. TeamAlert zet zich daarom dagelijks in om het aantal jongeren dat betrokken is bij een verkeersongeval te verminderen. Dit doet TeamAlert door jongeren uit te dagen om slimme keuzes in het verkeer te maken zodat zij altijd veilig onderweg zijn.

 

W: TeamAlert

 

 

Terug Schrijf reactie

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 

Dinerconcert op 10 dec bij Landgoed Ulvenhart

Dinerconcert op 10 dec bij Landgoed Ulvenhart

 


 

 


 

 

^ Naar boven