Lever uw eigen nieuwsbericht aan Adverteren
Foto: Robert Roijackers
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
06 juli 2023 Tekst en foto's: Damescollectief / Marijke Smit
Steeds meer mensen en bedrijven raken bewust van de noodzaak om duurzamer te leven en ondernemen. OERgroen wil haar steentje bijdragen met adviseren en begeleiden op het vlak van natuurvriendelijk voedsel verbouwen.
Met 12 vrouwen van ‘DAMESCOLLECTIEF’ vertrokken wij voor een rondleiding in het voedselbos van Babbe Hengeveld in Chaam. Wij keken verwonderd rond. Het leek een verwilderd stuk grond, met ‘normale bomen en struiken. Niks bijzonders zo te zien; een ruwe bosgrond, waar je uit moest kijken waar je liep. Haar eerste vraag was: "Wie heeft er geen idee wat een voedselbos is?" Nou, dat waren er genoeg. Gelukkig is het momenteel een ‘hype’ aan het worden en in Nederland zijn al meer dan 21 voedsel-/oerbossen. Je hebt twee soorten voedselbossen.
Het eerste soort is een door mensen aangelegd eetbaar ecosysteem dat zichzelf in stand houdt, zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Je hebt er hoge en lagere kruinbomen, noten, (amandelen) en kastanjes, dan lagere kruinbomen, daaronder struiken met vele soorten bessen en dan weer de kruiden, groenten en grond bedekkers. Eetbare waterplanten in al dan niet aangelegde vijvers. Deze planten bevatten veel eiwitten, goede vleesvervangers dus.
Het tweede soort is rijenteelt: om en om verschillende planten in rijen gezet door mensen, veel makkelijker te onderhouden. Hier in het bos, laat Babbe de natuur zoveel mogelijk zijn gang gaan. Zij vertelde wat er allemaal aan eetbaars staat: hazelaarstruiken (dus hazelnoten), Franse wijnbosstruiken, cornouljebes, vlierbessen, Japanse wijnbes, de witte aalbes, gele dovenetel, kastanje, en een lindehaag waarvan het jonge blad eetbaar is, en veel walnootbomen. Verder fruitrassen, eetbare meidoorn en rozenbottel. Ook naar uien smakend blad kregen wij te proeven.
Babbe bedekt de bodem rondom jonge aanwas met natuurlijke materialen, zoals blad, gras en stro (mulch), zodat het langer vochtig blijft en zij niet hoeft te bewateren. Iedere donderdag heeft zij 15 vrijwilligers die haar helpen, onder wie jongelui van de Hoge Agrarische School die daar gelijk van leren.
Er staan ook een waterput van 18 meter diep en een grote tank voor wateropvang. Babbe durft ervan te drinken, zo helder is het. Babbe zette thee voor ons in haar buitenkeuken en hier eindigde onze nieuwe ervaring met eten uit het bos. Meer weten? Bezoek Babbe's website.