Laurentiuskerk - vroeger, nu en…

31 maart 2023     Tekst en foto: Stichting Restauratie Kerkgebouwen / Harm Scholten

Versobering interieur 1963

Het interieur van de Laurentiuskerk in Ulvenhout is te danken aan architect Ton Siebers. Heel veel elementen werden bij de aanpassingen in 1963 verwijderd en de kerk werd wit geschilderd. De muurschilderingen verdwenen en de altaaropstelling werd gewijzigd. Weer later werden hier en daar wat kleuren toegevoegd en werd de kerk verrijkt met een paar schitterende gebrandschilderde ramen, die afkomstig zijn uit de voormalige kapel van het Laurentius ziekenhuis van Ginneken.

 

   

 

De buitenkant

Aan de neogotische stijl van de buitenkant is niets veranderd. Er is in de loop der jaren veel aandacht besteed aan restauratie. Het huidige gebouw is geprepareerd voor de komende 25 tot 30 jaar.

 

Maar wat willen we anno 2030?

Gaan we dan het interieur weer aanpassen en er een eigentijdse invulling aan geven? Gemeenschapshuis, kinderopvang, overdekte speeltuin, overdekte marktplaats of appartementen, om maar een paar voorbeelden te noemen? Gaan we de functie van het traditionele begrip “kerk” verlaten of gaan we er een mooie nieuwe invulling aan geven?

 

Binnen welke kaders gaan we denken?

Als we het Godshuis een nieuwe functie geven, waar willen dat dan aan laten voldoen? Een plaats voor bezinning, een plaats om iets te vieren of afscheid te nemen, om muziek te beluisteren, koren te horen, toneel, wat past bij de ruimte, te laten plaatsvinden? Een plaats om tot rust te kunnen komen, om met oog en oor te kunnen genieten. Misschien ook om eens discussie te kunnen voeren? Maar zeker ook voor begrafenissen en bruiloften en… Wie weet?

 

Wat willen we als dorpeling?

Gaat U bepalen wat er met ons icoon gaat gebeuren, of laten we het over aan projectontwikkelaars, die…?

 

De toekomst

De toekomst is ongewis en juist daarom moeten we ons nu bezinnen. Momenteel is het schitterende, dorpsbepalende gebouw eigendom van de Rooms Katholiek Kerk. Alleen katholieke kerkdiensten en af en toe een koor, zoals het Bredaas mannenkoor of een schitterend orgelspektakel op het toch wel beroemde Peteghem orgel, dat al in 1803 zijn eerste klanten te gehore bracht. Maar er zal een moment komen dat het Bisdom beslist dat de kerk aan de “eredienst” wordt onttrokken, zoals dat met mooie woorden heet en dan moet het dorp Ulvenhout klaar staan om er iets moois van te maken.

 

Denkt u mee?

 

 

Terug Schrijf reactie

Toegangsdeur

 

 

  

 

Torenspitsdakkapelletjes

 

 

 

 

 

Kantelen boven sacristie

 

 

^ Naar boven