Geersbroek

13 december 2022     Tekst: Piet Nuijten - Foto: Ria Vissers

Mijmeren is een duik in het verleden nemen; een gezegde dat bij mij vaak boven komt drijven. Wanneer ik te voet of met de fiets het viaduct in de Annevillelaan passeer, kom ik in het buurtschap Geersbroek; Gatbroek in de volksmond. Beide namen verwijzen naar de laaggelegen gronden van het buurtschap. Het heeft grillige grenzen, maar de kern ligt rond landgoed Anneville.

 

Een beetje verscholen tussen het groen staat nog steeds het huis waar ik geboren ben. Ruim honderd jaar oud, maar gerestaureerd en aan de tegenwoordige tijd aangepast. De bedstee waarin ik het eerste levenslicht zag, heeft vast een andere bestemming gekregen.

 

Buurtschap

Buurtschap, of beter gezegd buurtvereniging, Geersbroek is een van de oudste verenigingen van Ulvenhout. De eerste bijeenkomsten vonden al plaats in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. In die tijd waren het sobere bijeenkomsten, die meestal tot doel hadden de burenplichten in goede banen te leiden.

 

Zo was het gebruik dat de naaste buren het overlijden van een buurtgenoot in heel de buurt bekend maakten. Zij zamelden ook geld in voor Heilige Missen die voor de overledene werden opgedragen. De kistdragers waren sterke jonge mannen uit het buurtschap.

 

Een leukere burenplicht was bij feesten en jubilea. Voor een gouden bruiloft maakten de vrouwen honderden roosjes van crêpepapier. De mannen bouwden een erepoort voor het gouden bruidspaar, bekleed met dennengroen en versierd met roosjes. Ook werden langs de hele straat dennenboompjes met roosjes gezet. De eerste dag was het feest voor de familie. De tweede dag werd heel de buurt uitgenodigd als dank voor alle inzet en voorbereidingen.

 

Het was ook een goed gebruik dat buren ongevraagd hulp boden wanneer iemand hulp nodig had bij de oogst of bij ziekte.

 

Nog steeds is buurtvereniging Geersbroek zeer actief. In het verenigingsboek dat om de twee of drie jaar verschijnt, staan alle buurtgenoten met foto afgebeeld. Voor nieuwkomers is dit een mooie manier om elkaar te leren kennen. Ook alle activiteiten van de voorbije jaren worden erin beschreven. Maar ze willen het niet te groot aanpakken. Saamhorigheid is het devies; daar gaat het om.

 

Anneville

Anneville tijdens de oorlogDe parel van het Gatbroek is het mooie landhuis met koetshuis, door Prosper Cuypers gebouwd in 1852. Al vele jaren is het Koetshuis de plek waar de hele gezellige Nieuwjaarsborrel van buurtvereniging Geersbroek plaatsvindt. Echter, de meeste bekendheid kregen Anneville en Geersbroek als eerste residentie na de oorlog voor Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana, van 2 mei tot 21 juni 1945. Uit heel de omgeving kwamen drommen feestvierende mensen naar Anneville om de Koningin welkom te heten in bevrijd Nederland.

 

Buurtvereniging Geersbroek organiseerde in de schuur bij Heestermans een groots buurtfeest, waar de Koningin een bezoek bracht. Als dank voor de gastvrijheid gaf zij 21 juni 1945 een groot feest voor het hele buurtschap op Anneville. Er werd gul getrakteerd op worstenbroodjes en het nodige bier. De muziek werd verzorgd door de boerenkapel van Harmonie ‘Constantia’. Prinses Juliana was een veelgevraagde danspartner voor de jonge mannen van het Gatbroek.

 

Kerststal

Op de hoek van de Valkenburgseweg en de Geersbroekseweg wordt ieder jaar een simpele kerststal gezet; een pareltje om te zien door zijn eenvoud en plek midden in de natuur. De dag dat de beelden in de stal werden gezet, kwam de buurt bijeen. Vaak dronk men dan een glühwijntje om het kerstfeest in te luiden, of werd er op een andere ludieke wijze iets georganiseerd. Zo werd ooit op zelf gemaakte midwinterhoorns geblazen.

 

Dit is helaas geen traditie geworden. Maar de stal staat er ieder jaar weer en trekt veel kijkers. Vandalen hebben in het verleden schaapjes meegenomen of beschadigd. Mijn vraag is dan ook: Kom kijken, maar blijf met je fikken overal af.

 

Bij deze wil ik iedereen in ons Ulvenhout fijne kerstdagen en een gezond 2023 toewensen. En mocht u die dagen even een gezond luchtje willen scheppen, wandel of fiets dan even naar de Geersbroekse kerststal.

 

Houdoe en bedankt,

 

Peer van ’t Gatbroek

 

 

Terug Schrijf reactie


Piet Nuijten alias Peer van 't Gatbroek

Foto: Marieke Peereboom-Hoeben

 

Piet Nuijten levert met enige regelmaat Mijmeringen van Peer van 't Gatbroek bij Ons Ulvenhout aan.

^ Naar boven