VVN’s nationaal verkeersexamen

29 maart 2023     Ingezonden door Veilig Verkeer Nederland

 

Deze week wordt voor de 91e keer het Nationaal Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland afgenomen. Wie is er niet mee opgegroeid? Een belangrijk moment in de verkeersontwikkeling van kinderen, waar ze hun leven lang profijt van hebben. Inmiddels is het Immaterieel Erfgoed. Het hoort bij Nederland fietsland en is één van de eerste échte examens die een kind in groep 7 of 8 aflegt.

 

Dit jaar vindt het theoretisch VVN Verkeersexamen plaats op 27, 28 en 30 maart voor respectievelijk de schoolregio's Noord, Midden en Zuid. Gemiddeld oefenen kinderen 11,8 uur online voor het VVN Verkeersexamen dat al vele jaren de stimulans vormt voor verkeerseducatie op de basisschool. Onderzoek leert dat het VVN-Verkeersexamen binnen het basisonderwijs vandaag de dag een dikke acht scoort.

 

Kinderen vinden met name een handeling als links afslaan lastig. Over je linkerschouder kijken, je arm uitsteken, linksvoor en rechtsvoor kijken en vervolgens linksaf slaan. Ook het oversteken van kruispunten, de voorrangsregels, het verschil tussen bestuurder en voetganger en het inschatten van veilige plekken om te spelen zijn abstract voor kinderen. Verkeersinzicht leer je door te doen!

 

83 procent van de scholen doen naast het theoretisch verkeersexamen ook mee aan het praktisch verkeersexamen, waaraan jaarlijks 175 duizend leerlingen van groep 7 deelnemen. In april starten de praktijkexamens en zien we door het hele land weer groepen kinderen in oranje hesjes met rugnummers de route van het praktisch verkeersexamen afleggen. Ruim 93 procent van alle basisscholen doet mee aan het theoretisch verkeersexamen en meer dan de helft daarvan maakt het VVN-Verkeersexamen digitaal. De populariteit van het digitale theoretisch Verkeersexamen blijft groeien.

 

Een belangrijke verkeersbasis bij kinderen

Het VVN theoretisch Verkeersexamen toetst of de leerlingen de verkeerskennis beheersen, voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties en of ze zich bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag. Maar de praktijk is minstens zo belangrijk. Tijdens het praktisch Verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de kennis kunnen toepassen en veilig gedrag vertonen in het echte verkeer. Kinderen maken in de praktijk de meeste fouten bij het achteromkijken, aanwijzing van het verkeersbord toepassen, op tijd stoppen, links en/of rechts kijken en richting aangeven.

 

Het VVN Verkeersexamen gaat dus verder dan alleen ‘verkeersregels kennen’. Alles is erop gericht dat kinderen zich veilig gedragen in het verkeer. Zo is wereldprimeur en dubbele prijzenwinnaar tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling 2023 'VVN Minecraft Verkeerseducatie' een uitdagende en eigentijdse tool die VVN speciaal ontwikkelde om kinderen op een passende manier meer inzicht te geven in de uitdagingen van het verkeer.

"Hiermee geven we kinderen een belangrijke basis voor een veilige deelname aan het verkeer. Dit is belangrijk, omdat dit een leeftijd is waarop we ze bewust moeten maken van hun eigen rol in het verkeer en van verkeersgedrag. Vanaf deze leeftijd gaan kinderen vaker zelfstandig op de fiets naar school of naar een sportvereniging en fietsen ze langere afstanden. Het is essentieel dat we ze van jongs af aan ondersteunen met ‘wegwijs’ worden; zij zijn immers de (zelfstandige) verkeersdeelnemers van de toekomst”; aldus verkeersminister Mark Harbers.

 

W: examen.vvn.nl

Terug Schrijf reactie

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 

30 mei DinerConcert Landgoed Ulvenhart met

30 mei DinerConcert Landgoed Ulvenhart DinerConcert met Matthieu Idmtal


 

 


 

 

^ Naar boven