Palmpasen in Ulvenhout

27 maart 2023     Tekst en foto: Werkgroep Gezinsvieringen Ulvenhout-Bavel / Jan Rops

 

Aanstaande zondag 2 april om 11.00 uur is het weer zover: de Werkgroep Gezinsvieringen Ulvenhout-Bavel organiseert de welbekende Palmpasen gezinsviering met ezel Sila in de Laurentiuskerk in Ulvenhout. Na afloop van de viering gaan de kinderen met hun Palmpasenstokken naar woonzorgcentrum ‘De Donk’. Daar overhandigen ze die aan de bewoners, samen met heel veel paaseitjes én een mand met gewijde palmtakken.

 

Palmpasenstokken maken

Op zaterdagmiddag 1 april is er gelegenheid om van 13.00 tot 14.30 u gezamenlijk de Palmpasenstokken te maken. De werkgroep zorgt die middag voor verschillende materialen, waaronder een broodhaantje, om de stok feestelijk te versieren en ook voor iets lekkers tijdens het maken. Ouders mogen blijven om mee te helpen. Zorg ervoor dat je thuis al een stok van twee latjes gemaakt hebt.

 

Wat vieren we met Palmpasen?

Palmpasen is de laatste zondag van de Vastentijd, de eerste dag van de Goede Week. Met Palmpasen wordt herdacht dat Jezus op een ezel Jeruzalem binnenreed. Hij werd daarbij toegejuicht en mensen legden mantels en palmtakken voor hem op de weg, omdat ze hem zagen als de nieuwe koning die hen zou verlossen van de Romeinen. Deze gebeurtenis wordt tijdens de gezinsviering met hulp van ezel Sila nagespeeld. 

Palmtakjes blijven lang groen als ze worden afgeknipt, daarom staan ze ook symbool voor hoop en de verrijzenis van Jezus. De palmtakjes worden gewijd en kunnen vervolgens mee naar huis worden genomen

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven