Aankondigingsborden Ulvenhout

15 april 2024     Tekst en foto: Michael van Egeraat

Bij het binnenkomen van Ulvenhout vanuit Breda en vanuit Chaam/Strijbeek staan aankondigingsborden voor sociaal-culturele evenementen

Bijeenkomst Ulvenhoutse bos druk bezocht

14 april 2024     Tekst en foto: Breda Vandaag/ Michel Claesssens

Omwonenden en bosbezoekers kregen afgelopen woensdag de kans om mee te praten over de toekomst van het Ulvenhoutse Bos.

Verwachting wespenoverlast 2024

14 april 2024     Tekst en foto: Redactie Wespennestverwijderen.com (Beestjes Kwijt)

 Na een opmerkelijk zachte winter, gevolgd door een tot nu toe kwakkelend voorjaar, staat Nederland voor een interessant wespenseizoen vol uitdagingen.

Wat voor natuur willen we in het Markdal?

13 maart 2023     Tekst en foto: Vereniging Markdal / Joost de Jong


 

Het bestuur van de Vereniging Markdal wil graag zoveel mogelijk geïnteresseerden betrekken bij de uitwerking van natuurambities in het Markdal. Daarom nodigt de vereniging leden en andere geïnteresseerden uit voor een themabijeenkomst op maandagavond 20 maart a.s. in de Pekhoeve, Dorpstraat 94 te Ulvenhout. Aanvang 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur.

 

Doel

Met elkaar van gedachten wisselen over welke natuur we willen in het Markdal. Zo nodig actualiseren van reeds bestaande ideeën en voorstellen 

 

Herinrichting

Het Waterschap heeft de plannen voor de herinrichting van de Mark en het Markdal voortvarend opgepakt. Daarbij ontstaan de komende periode weer discussies over welke natuur we in het Markdal willen. Eerdere voorstellen worden eventueel geactualiseerd en meer in detail 
De definitieve inrichting bepaalt de kansen voor nieuwe natuur. Wordt het moerasnatuur of wordt het meer kruidenrijk grasland. Zijn er kansen voor natuurinclusieve landbouw? Willen we meer landschapselementen? En waar? Zijn er kansen voor particulieren om natuur te beheren? Mogen of moeten er nog koeien in een natuurgebied lopen?

 

Programma

19.30 uur: Zaal open, koffie.

 

20.00 uur: Opening door Nellie Raedts, Vereniging Markdal, geeft de aftrap van de avond aan de hand van de ambitiekaart “natuurdoelen” uit het Voorlopig Ontwerp van het Markdal.

 

20.05 uur: Joost de Jong, Vereniging Markdal, schetst de werkwijze om kansen en dilemma’s op een afgewogen manier te bespreken. Bijvoorbeeld: hoe komen we tot antwoorden op de vragen over welke natuur het beste past in een beekdal. Welke natuur vinden we het belangrijkste voor planten, dieren en mensen? Wat voor factoren hebben invloed op de toekomstige natuur?

 

Drie thema’s nader beschouwd

 

20.15 uur: Tim Bijl, medewerker van de Provincie Noord Brabant legt uit welke invloed de provincie heeft bij het bepalen van natuurdoelen en het beheer ervan. Hoe doet de provincie dat en hoe denkt de Provincie over de natuur in het Markdal?

 

20.30 uur: Piet van Iersel van de West Brabantse vogelwerkgroep vertelt over de resultaten van een studie omtrent een ‘vogelvriendelijke inrichting van het Markdal’. Waaraan dient de inrichting van het Markdal te voldoen om vogels goede leefruimte te bieden?

 

20.45 uur: Theo Bakker van Staatsbosbeheer, coördinator natuurinclusieve landbouw, geeft voorbeelden hoe Staatsbosbeheer natuurinclusieve landbouw stimuleert. Hoe kunnen natuur en landbouw samen gaan, en wanneer niet?


21.00 uur: Pauze.

 

21.15 uur: Na de pauze vindt een discussie plaats over een aantal stellingen.

 

22.00 uur: Afsluiting door Ruurd Dijkman, voorzitter van de Vereniging Markdal.

Het belooft een boeiende discussie te worden.

 

Meer informatie

Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Joost de Jong: 06 2811 3854.

 

Aanmelding via info@verenigingmarkdal.nl wordt op prijs gesteld.

 

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

25 april DinerConcert Landgoed Ulvenhart met Anastasia Kozhushko

25 april DinerConcert Landgoed Ulvenhart met Anastasia Kozhushko

 

 


 

 Andes

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven