Vraag energietoeslag aan vóór 1 januari 2023 (red.: was 16 november)

19 september 2022     Bron: Rijksoverheid / Gemeente Breda

 

Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum hebben veel moeite om die kosten te betalen. Voor hen heeft de overheid de energietoeslag in het leven geroepen. De financiële tegemoetkoming van € 1.300 is bedoeld als bijdrage aan de energiekosten. Nog niet alle Bredase huishoudens die mogelijk recht hebben op de energietoeslag en deze zelf moeten aanvragen, hebben zich gemeld bij de gemeente.

 

Red.: Aanvragen kan inmiddels t/m 31 december a.s. en de gemeente Breda heeft het norminkomen verhoogd van 120% naar 130%. Gecorrigeerde bedragen vindt u hier

 

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een eenmalig bedrag van 1.300 euro. Dat geld is bedoeld om je te helpen met het betalen van de rekeningen voor gas en elektriciteit. Het bedrag wordt door je gemeente uitgekeerd.

 

Voor wie is de energietoeslag bedoeld?

Je hebt recht op de eenmalige energietoeslag als je inkomen rond het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of je dat geld krijgt omdat je een uitkering hebt of omdat het salaris is van je werk.

 

Het sociaal minimum

Het sociaal minimum is het bedrag dat mensen nodig hebben om te leven. Mensen die huurtoeslag of zorgtoeslag krijgen, hebben vaak een inkomen dat op of net boven het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of je inkomen hebt vanuit een uitkering of vanuit werk. Het sociaal minimum is niet voor iedereen hetzelfde. De hoogte hangt af van je leeftijd en van je leefsituatie. Zo is het sociaal minimum voor mensen die alleen wonen anders dan voor mensen die getrouwd zijn.

 

Breda

De gemeente Breda geeft de energietoeslag aan mensen die niet meer verdienen dan 120 procent van het sociaal minimum. Dit komt overeen met de richtlijnen van de overheid. Vanaf 1 juli wordt het inkomen berekend zonder vakantiegeld. Deze berekening heeft geen gevolgen voor eerder beoordeelde aanvragen. Heb je een afwijzing op je aanvraag gekregen, dan blijft dat zo.

 

Van 21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd

 Netto maandinkomen niet hoger dan

Alleenstaande (ouder) € 1.257
Gehuwd/samenwonend € 1.795
Vanaf de pensioengerechtigde leeftijd Netto maandinkomen niet hoger dan
Alleenstaande (ouder) € 1.514
Gehuwd/samenwonend € 2.074


Hoe kom ik aan de energietoeslag van € 1.300 euro?

Als je één van de uitkeringen uit onderstaand overzicht krijgt, hoef je niets te doen. Je krijgt het geld dan automatisch op je bankrekening. Uitkeringen waarbij de energietoeslag automatisch wordt geregeld, zijn: Bijstand, IOAW, IOAZ en Bbz.
Heb je deze uitkeringen niet, maar verdien je niet meer dan 120 procent van het sociaal minimum? Dan moet je de energietoeslag zelf aanvragen bij de gemeente Breda. Weet je niet zeker of je recht hebt op de energietoeslag? Vraag de energietoeslag dan altijd aan. Je hoort vanzelf of je er wel of geen recht op hebt.

 

Hoe komt het geld op mijn bankrekening?

Als je recht hebt op de energietoeslag, dan maakt de gemeente het geld over op je bankrekening. 

 

Het bedrag is verhoogd. Hoe ontvang ik de aanvullende 500?

De energietoeslag is door het kabinet in juli verhoogd naar 1.300. Heb je een deel van het geld ontvangen? Dan hoef je niets te doen. Je ontvangt de aanvullende € 500 automatisch. Heb je een aanvraag gedaan maar nog niets gehoord? Dan hoef je geen nieuwe aanvraag te doen. De energietoeslag heeft geen invloed op andere toeslagen of op een uitkering. Krijg je ook een zorgtoeslag, een huurtoeslag of kinderopvangtoeslag? Of heb je een uitkering? Dan hoef je niet bang te zijn dat de energietoeslag daar invloed op heeft. De zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag of je uitkering blijven precies hetzelfde. Je krijgt de energietoeslag er gewoon bij.

 

Hulp nodig?

Wil je meer weten over de energietoeslag? En ben je benieuwd of jij er ook voor in aanmerking komt? Kijk dan op de website van de gemeente Breda. Daar kun je ook het aanvraagformulier downloaden. Voor hulp bij het invullen van het aanvraagformulier kun je contact opnemen met Zorg voor elkaar Breda via telefoonnummer (076) 525 15 15. Voor inhoudelijke vragen over bijvoorbeeld de bijlagen bij de aanvraag kun je bellen met de gemeente op telefoonnummer 14 076. Daar kun je ook een papieren aanvraagformulier opvragen.

 Terug Schrijf reactie

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 

25 april DinerConcert Landgoed Ulvenhart met Anastasia Kozhushko

25 april DinerConcert Landgoed Ulvenhart met Anastasia Kozhushko


 

 


 

 

^ Naar boven