Bredase volksverhalen

06 februari 2024     Tekst en foto's: Damescollectief / Marijke Smit

 

Naomi Jansen kwam iets vertellen over het ontstaan van haar boeken over Breda, waar spannende sages, levendige legendes, fabels, mythes en vertellingen al eeuwenlang onder ons voortvloeien in Breda en Noord-Brabant. Naomi is lerares Nederlands op een school in Haagse Beemden en vindt het erg jammer dat de kinderen van deze tijd zo weinig lezen. Vandaar dat bij haar het idee ontstond om mooie voorleesboeken te gaan schrijven. Sommige verhalen bestaan zelfs uit verschillende versies en ja: wat is nou het originele verhaal? Niemand die het weet!

 

Duivelsbrug

Ze las een mooi verhaal uit het jaar 1300 aan ons voor over een stelletje: Maria van Gaveren en Walther van Ulvenhout. Zij mochten van haar vader niet trouwen, want hij vond Walther een leugenaar. Hij hoorde toevallig dat zij over vluchten spraken en stiekem wilden trouwen. Hij bond zijn dochter daarom op een paard en bracht haar naar het klooster. Op een nacht klom zij stiekem uit het raam en ging met haar geliefde op zijn paard naar het Ginneken, waar ze in de Laurentiuskerk wilde trouwen.

 

Maar….die kerk was pas nieuw, nog niet gewijd en dus niet heilig. De duivel kon er daarom nog heersen. Walther geloofde daar niet in en ze gaven elkaar het jawoord. Zij bezegelden hun liefde met een lange romantische zoen en Walther liet de kerkklok luiden. Maar… ineens zag hij bij het plafond een groot zwart wezen met felrode ogen vliegen! "Wat, wat is dát voor geluid?" vroeg Maria. Walther keek met grote ogen van schrik naar boven. "Dat," schreeuwde Maria, "dat is de duivel! We moeten vluchten!"

 

De duivel brak met zijn zwarte klauwen de kerktoren af en de hele toren stortte naar beneden. Ze  werden beiden helemaal bedolven onder de stenen en konden er niet meer onderuit. De duivel pakte de hele toren op en smeet hem in de Mark bij de Duivelsbrug. Wanneer je op een donkere avond in het Markdal bent en de klokken van de Laurentiuskerk hoort luiden, maak je dan maar uit de voeten, want men zegt dat de duivel nog steeds ronddwaalt. Misschien zie je zelfs nog het puntje van de oude kerktoren in de Mark wanneer het water erg helder is.

 

Kielegat

Ook vertelde Naomi het verhaal over het Kielegat, bij Bredanaars/ Brabanders welbekend als de naam van de stad tijdens carnaval. Er zijn ook weer verschillende verhalen over waar de naam Kielegat vandaan komt. Het ene verhaal gaat over een gat in een kledingstuk, de kiel, die met carnaval gedragen werd. Het andere verhaal gaat over een opening in de kiel van het Turfschip. Dit schip is bekend van een list die Prins Maurits in 1591 uitvoerde, waarmee hij Breda heroverde op de Spanjaarden.

 

Wij hadden nog veel meer willen horen, zoals ‘De kippetjes van het Valkenberg' en over Bouvigne. De prachtige tekeningen zijn door Melanie Drent getekend, een kunstenares uit Breda. De boeken zijn echt een kunstwerk geworden! 

 

Terug Schrijf reactie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

^ Naar boven