Vijfde editie BredaWandelt doet Ulvenhout aan

10 mei 2024     Tekst: BredaWandelt

logo BredaWandeltDe vijfde editie van BredaWandelt vindt plaats van 26 t/m 29 juni. Op dag 2 gaat de route via Ulvenhout. 

Portret van een kunstenaar - Heleen Havinga

10 mei 2024     Tekst: Leontien Besems-van Oord - Foto's: Heleen Havinga

Heleen Havinga bij buste NicolasIn het weekend van 22 en 23 juni organiseert Ulvenhout uit de Kunst de 12e editie van de kunst- en tuinroute. In de aanloop naar dit weekend zet UudK deelnemende kunstenaars in de schijnwerpers. Deze keer een portret van Heleen Havinga.

Ga jij 30 juni aan de slag voor depooU?

10 mei 2024     Tekst: Lions club Breda de Zuidelijke Baronie

Ulvenhout Urban OpenGa jij 30 juni met ons aan de slag voor de nieuwe verenigingsloods van Ulvenhout?

 

Lezing over de architectuur van Djenné

02 januari 2024     Gesponsord bericht

De eerste lezing van het nieuwe jaar: Mali, de architectuur van Djenné, wordt 8 januari a.s. gegeven door Annette Schmidt. Tijd : 20.00 – 22.15 uur. Plaats: De Pekhoeve, Dorpsstraat 94, Ulvenhout. Toegang: € 10 contant voor niet-leden aan de zaal

 

Annette Schmidt

Annette Schmidt studeerde Pre- en Protohistorie aan de Universiteit Leiden en deed archeologisch onderzoek in Mali, West-Afrika. Ze was als projectleider lange tijd betrokken bij het restaureren van de monumentale leemarchitectur in Djenné en in het Dogon-gebied. Met kleurrijk beeldmateriaal zal Schmidt haar lezing ondersteunen.

 

Djenné

Djenné is een van de oudste steden van Afrika. Opgravingen hebben aangetoond dat de stad al werd bewoond in de derde eeuw voor Christus. Het handelscentrum ligt op de zuidgrens van de Sahara, in de Republiek Mali. Afstammelingen van verschillende volken wonen er samen, waaronder de Marka/Songhay (handelaren), de Bozo (vissers en metselaars), de Peul (veehouders) en de Bamana (landbouwers). 

 

Erfgoed 

De architectuur van Djenné is nauw verbonden met de vakkennis van de metselaars en hun traditionele organisatie, de barey-ton, die teruggaat tot de vijftiende eeuw. De economische crisis van de jaren 1980 bedreigde het voortbestaan van de eeuwenoude monumenten. Regelmatig onderhoud bleef achterwege en veel huizen stortten in. Daarom plaatste de Unesco Djenné in 1988 op de Werelderfgoedlijst.

Een reddingsactie was noodzakelijk om de indrukwekkende architectuur van de ondergang te redden. In dat kader heeft ook een Malinees-Nederlandse werkgroep in 1995 een bezoek gebracht aan Djenné om te onderzoeken hoe deze voor Afrika unieke architectuur behouden kon worden.

 

Voor deze boeiende lezing bent u allen van harte uitgenodigd.

 

Info: www.bredavolkenkunde.nl

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

30 mei DinerConcert Landgoed Ulvenhart met

30 mei DinerConcert Landgoed Ulvenhart DinerConcert met Matthieu Idmtal

 

 


 

 Andes

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven