Theekransje

24 oktober 2023     Tekst en foto's: Damescollectief / Marijke Smit

 

22 leden van Damescollectief bezochten een theeplantage bij Zundert.

 

Enorme kassen zagen wij in de verte vlakbij Zundert en we kwamen aan bij een echte theeplantage. Bij het woord theeplantage denk je natuurlijk meteen aan China, Indonesië, Peru, of in ieder geval ergens in Verweggistan waar het klimaat warmer is.

 

Wij mochten zelf thee pakken, maar beslist niet met het theezakje op en neer bewegen in de beker. Dus… zakje erin en stil laten hangen! René van Gerwen van LocalTea was onze bevlogen gids en ging ons vertellen over de ‘Nederlandse thee’ die Johan Jansen, de eigenaar van Special Plant Zundert, had samengesteld van planten die hij vanuit de hele wereld over had laten komen.

 

 

Special Plant Zundert zit hier al 25 jaar. Johan heeft ooit een studiereis naar China gemaakt en daar heeft hij het klappen van de zweep geleerd. Het is haast niet te geloven, maar alle thee in de wereld, waar je ook bent, of het nou Australië, Zuid-Afrika, Indonesië of de Noordpool is: alle thee die je drinkt, komt maar van één plant, nl. de de camellia sinensis. Er zijn wel varianten op deze plant, want in China wordt er natuurlijk anders mee omgegaan dan in bijv. Afrika. Neem alleen al het klimaat.

 

Wij gingen de enorme kas in waar wij 1,6 miljoen theeplanten kregen te zien. Zij kunnen wel vijf tot zes keer per jaar maaien; alleen de nieuwe jonge blaadjes worden geoogst. Wanneer het zwarte thee moet worden, gaan de blaadjes in plastic zakken om te oxideren en fermenteren, waardoor het blad zwart wordt. Daarna gaat het in de vermaler en dan de droogkast in.

 

 

Voor groene thee wordt het blad verhit tot 285 graden voor vijf minuten, daarna gaat het in de vermaler zodat het eruit komt te zien als natte spinazie en dan gaat het in de droogkast. Dit alles gebeurt bij hen op hetzelfde terrein. Deze thee ruikt naar hooi als het gedroogd is. Hierna gaat het in een ronddraaiende trommel, om de melange erbij te doen en te mengen met bijv. gember, fruit, of kamille.

 

Alles is biologisch, dus echt fruit! Dames, hoe vers en gezond wil je het hebben? Zij hebben een eigen gesloten watersysteem. Buiten is een bron waarvan het water eerst door een ontijzeringsinstallatie gaat. Vervolgens wordt het opgeslagen in een bassin. Vanuit hier gaat het naar de kas en zetten ze delen van de vloer onder water waar de planten in potten op staan.  

Het teveel aan water, wordt weer teruggeleid. Hele kleine beestjes, vliegjes en bijtjes zijn de bestrijders van ongedierte.

Terug Schrijf reactie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

^ Naar boven