Lees mee met de Dorpsraad Ulvenhout

26 september 2022     Tekst: Dorpsraad Ulvenhout / Annet Steenbergen

De Dorpsraad Ulvenhout gaat voortaan notulen via onsulvenhout.nl delen. Ook wordt u uitgenodigd om 3 november a.s. om 20.00 uur de volgende vergadering bij te wonen in Boerderij De Pekhoeve.

 

Natuur rond het Markdal

23 september 2022     Tekst: Aad van Diemen / Joop van Riet - Foto: Aad van Diemen

Met ingang van vandaag kunt u op onsulvenhout.nl elke vrijdag Natuur rond het Markdal lezen. Met deze week een bijdrage over de paardenkastanje en de doorstart van het herstel van het zuidelijke deel van het Markdal. En natuurlijk de Markandalletjes.

Nieuwe cursus filosofie KBO Ulvenhout

23 september 2022     Tekst en foto: KBO Ulvenhout

KBO Ulvenhout start 6 oktober met een nieuwe cursus filosofie in de Pekhoeve. Lucy Roodbol en Ingrid Aarts behandelen in zes lessen het onderwerp "Emoties".

Natuur rond het Markdal - Boomspiegelfeest

16 september 2022     Tekst: Dorine Verheijden - Foto's: Guerrilla Gardeners

Foto: Sara Cavalli 

 

8 oktober deelt Make Ulvenhout Wild Again gratis paketten uit voor de beplanting van boomspiegels.

 

Boomspiegelfeest 1 tot 9 oktober 2022

‘Geef je buurt een cadeautje.’ Dat is het motto van het nationale boomspiegelfeest dat plaatsvindt van 1 tot 9 oktober aanstaande. Iedereen heeft wel een boomspiegel in de buurt, of het nu in je eigen tuin is of voor de deur op straat. We hebben het over die kale zanderige grond aan de voet van een boom. “Een boomspiegel (ook wel boomkrans genoemd) is het stuk grond rondom de boomstam dat van boven toegankelijk is voor lucht en water, en in de ideale situatie, minstens zo groot is als de kruin.” zo valt te lezen op Wikipedia.

 

Boomspiegel

Omwille van een gezonde groei zijn bomen afhankelijk van open grond rond de stam. Een spiegel garandeert bomen voldoende zuurstof en vocht. Daar waar de grond rondom een boom verhard is, bijvoorbeeld door bestrating, en/of de boomspiegel veel kleiner is dan de boomkruin gaat de boom kwijnen. De boom wordt dan belemmerd in zijn groei en ontplooiing. Een boomspiegel hoeft overigens niet begroeid te zijn, maar veel beter en mooier is het om dit wel te doen.

 

Foto: Paul Schoots

 

Beplanting

Je kunt de spiegel prima beplanten met bloemen en struiken die ook nog eens vrolijk bloeien. Vaak wordt gedacht dat dergelijke begroeiing dan concurreert met de boom. Maar in de ‘permacultuur’, waarbij veel aandacht is voor de samenhang tussen de bodem, planten en dieren, wordt het juist gezien als één systeem. Zo beplant men in dergelijke fruitteelt daarom de boomspiegels met een zogenaamd fruitboomgilde. Dat zijn plantencombinaties die het gras onderdrukken en de boom helpen bij het groeien, gezond blijven en vrucht geven.

 

Boeket voor bijen en vlinders

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er allerlei exoten in de boomspiegel komen te staan, die uiteindelijk een bedreiging gaan vormen voor inheemse soorten. Maar wat in de permacultuur voor fruittelers met specifieke planten kan, dat kan overal. Iedereen kan van een boomspiegel in zijn buurt een feestelijk boeket maken voor bijen, vlinders of gewoon voor zichzelf. Gebruik daarbij bij- en vlindervriendelijke planten en het feest is compleet. Door het aanleggen van een boomspiegeltuin geef je jezelf en de buurt een cadeautje. In Breda kun je een boomspiegel adopteren. Je bedenkt zelf welke planten je er graag in wilt zetten en neemt het onderhoud van deze minituin voor je rekening.

 

Foto: Pauls Schoots

 

Make Ulvenhout Wild Again

Make Ulvenhout Wild Again, een lokaal initiatief van enthousiaste burgers om biodiversiteit en klimaatbewustzijn te stimuleren, deelt op 8 oktober gratis plantpakketten uit voor wie zich aanmeldt. Als je daarvan gebruik maakt, weet je zeker dat je voor de natuur goed bezig bent. Weten hoe het zit met dat gratis en geschikt plantgoed, of hoe je met je buren aanhaakt? Heb je tips of voorbeelden nodig voor een mooi aangelegde boomspiegel? Mail naar: makeulvenhoutwildagain@gmail.com.


Dorine Verheijden

bestuurslid Natuur en Milieuvereniging Markkant, Milieudefensie

 

Terug Schrijf reactie

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

Sprangers Fotografie - Digitaal rijbewijs verlengen


 

 


 

 

^ Naar boven