Lezing "De zonnecultus van Achnaton"

02 oktober 2023     Tekst en foto: Vereniging voor Volkenkunde / Marie-Antoinette Willemsen

Maandag 9 oktober organiseert de Vereniging voor Volkenkunde in de Pekhoeve aan de Dorpstraat 94 in Ulvenhout een lezing over de zonnecultus van Achnaton. Toegang is gratis voor leden. Niet-leden betalen € 10 contant aan de zaal. Tijd: 20.00 - 22.15 uur. 

 

Achnaton

Huub Pragt, egyptoloog, komt voor de VVB een lezing met beeldmateriaal geven over koning Achnaton. Vorig jaar was Huub al onze gast met een verhaal over Toetanchamon. In deze lezing neemt Pragt ons mee naar het oude Thebe, de plaats waar de koningen van Egypte leefden.

Achnaton moest na het plotselinge overlijden van zijn broer het koningschap overnemen. Samen met zijn vrouw Nefertiti voerde hij enorme culturele veranderingen door op het gebied van religie, kunst en architectuur. Hij stichtte een nieuwe hoofdstad, Achetaton, het huidige Tell el-Amarna. In de nieuwe religie werden Achnaton en Nefertiti verheven tot de aardse vertegenwoordigers van de zonnegod Aton.

Na de dood van Achnaton regeerde Nefertiti korte tijd als alleenheerseres over Egypte. Na haar overlijden was het haar schoonzoon, farao Toetanchamon, die een einde maakte aan alle veranderingen en de Egyptische religieuze tradities weer in ere herstelde.

 

Meer informatie

U bent allen van harte uitgenodigd voor deze boeiende lezing. Kijk voor meer informatie op www.bredavolkenkunde.nl.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven