Oproep: Deel je herinneringen aan de kastanjebomen aan de Baronielaan

17 april 2023     Tekst: Ingrid Bothe - Foto's: Johan van Gurp / Stadsarchief, Gemeente Breda

 

Er zijn van inwoners van Ulvenhout die herinneringen hebben aan de vier monumentale kastanjes aan de Baronielaan. Drie ervan moeten nog voor het einde van deze maand gekapt worden. De bomen zijn namelijk ernstig aangetast door de kastanjebloedingsziekte en parasitaire schimmels, waardoor het niet meer veilig is ze te laten staan. Op dinsdag 25 april start de kap. 

 

Beeldbepalend

De kastanjes aan de Baronielaan zijn bijna 200 jaar oud en horen daarmee tot de oudste bomen van de stad. De gemeente heeft de afgelopen jaren haar uiterste best gedaan om de bomen te behouden. Ze zijn goed onderhouden, er zijn controles uitgevoerd en zo nodig maatregelen genomen. 

 

Onveilig 

Het vervolgonderzoek dat werd gehouden na de jaarlijkse inspectie laat helaas zien dat drie bomen zo zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte en parasitaire schimmels dat ze gekapt moeten worden. Door de vierde boom fors te snoeien kan deze hopelijk nog een aantal jaren mee. Om onveilige situaties te voorkomen, moeten de drie bomen uiterlijk eind april gerooid zijn.

 

Niet ongemerkt

De gemeente wil de kap van de kastanjes aan de Baronielaan niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ze roept inwoners daarom op om hun herinneringen aan de bomen te delen. Hiervoor is al een behoorlijk aantal inzendingen binnengekomen. Deze zullen worden gebundeld.

 

Hergebruik

Op de plek van de monumentale bomen worden dit najaar nieuwe bomen geplant. Ook hierbij worden omwonenden betrokken. Het hout van de gekapte kastanjes laat de gemeente verwerken bij het bedrijf ‘Bredase Bomen’.

 

Delen

Inwoners die herinneringen willen delen of ideeën hebben voor het afscheid kunnen dat melden via het formulier op www.breda.nl/werken-aan-bomen. Hier is ook alle actuele informatie over de bomen, inclusief het rapport van het vervolgonderzoek, te vinden.

 

Terug Schrijf reactie

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 

Moestuinlunches - Landgoed Ulvenhart

Moestuinlunches op Landgoed Ulvenhart


 

 


 

 

^ Naar boven