Driebanden Kampioenschappen Ulvenhout: De eerste finales zijn gespeeld!

27 maart 2023     Tekst en foto's: Driebanden Commissie Ulvenhout / A. Kiet

Vrijdagavond 24 maart zijn de finales van de D-, B- en A-klasse gespeeld.

FIKS: Weten wat je wilt

27 maart 2023     Tekst: FIKS / Merel Verzeijden

Woensdag 29 maart aanstaande start het gratis FIKS-programma in Breda. Samen ontdekken jongeren wat ze willen, waar ze goed in zijn en wat ze liever niet doen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. 

Palmpasen in Ulvenhout

27 maart 2023     Tekst en foto: Werkgroep Gezinsvieringen Ulvenhout-Bavel / Jan Rops

De Werkgroep Gezinsvieringen Ulvenhout-Bavel organiseert ook dit jaar de welbekende Palmpasen gezinsviering met ezel Sila, en wel op zondag 2 april om 11 uur in de Laurentiuskerk in Ulvenhout. 1 april kun je zelf een Palmpasenstok maken.

Historische boerderijen in de Baronie van Breda van ca. 1250 tot 1950

14 maart 2023     Tekst: Heemkundekring Paulus van Daesdonck / Kees Leijten - Foto: Ingrid Bothe

 

23 maart 2023 organiseert Heemkundekring Paulus van Daesdonck in Dorpshuis De Leeuwerik in Galder een lezing over de geschiedenis van de boerderij. De lezing wordt gegeven door George Dirven. Naast archiefbeelden krijgt u ook nieuw beeldmateriaal van Peter Janssens te zien. De lezing duurt van 20.00 – 22.30 uur.

 

Kenmerken

We zullen ons speciaal richten op de kenmerken van de ontwikkeling van boerderijgebouwen in de Baronie van Breda. De ontwikkeling van de boerderij begint in onze lezing bij het hallenhuis en loopt via de langgevelboerderij naar de wederopbouwboerderij.
Zowel het exterieur als het interieur van het woongedeelte en het bedrijfsgedeelte van het boerderijgebouw komen aan de orde. De voorbeelden en de vele afbeeldingen bij de lezing komen voor een groot gedeelte uit ons eigen heem.

 

Erfgoed

Wij hopen dat deze lezing bijdraagt aan het besef dat historische boerderijen (en ook bijgebouwen en boerenerven) door de ontwikkelingen van met name de laatste 75 jaar bedreigd erfgoed zijn. Velen vinden echter dat dit erfgoed behouden moet blijven.
Hiervoor is het allereerst nodig dat we herkennen wat er nog resteert van dit erfgoed en dat we weten wat de oorspronkelijke functie ervan was; en dan maar hopen dat we het belang ervan voor onze generaties erkennen.

 

Terug Schrijf reactie

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

Paaslunch en -diner 09-04-2023- Landgoed Ulvenhart

Pasen 2023 - Landgoed Ulvenhart


 

 


 

 

^ Naar boven