Natuur rond het Markdal: Moffel zonder Piertje

26 mei 2023     Tekst en foto: Joop van Riet / Ad van de Laar - Foto: Ellen Rijken

Deze week in Natuur rond het Markdal: een bijdrage van Ad van de Laar over molshopen die de lente aankondigen, en natuurlijk de wekelijkse Markandalletjes. 

Dauwzwemmen

26 mei 2023     Tekst en foto: Laurin Heemskerk

Laurin Heemskerk ging op Hemelvaartsdag met een aantal anderen dauwzwemmen in de Galderse Meren.

UVV’40 1 van zondag naar zaterdag

25 mei 2023     Tekst: UVV'40 / Geert en Michael - Foto's: Michael van Egeraat

Op tweede pinksterdag, maandag 29 mei, speelt het eerste elftal van UVV’40 alweer de laatste wedstrijd van de reguliere competitie in vierde klasse C.

Historische boerderijen in de Baronie van Breda van ca. 1250 tot 1950

14 maart 2023     Tekst: Heemkundekring Paulus van Daesdonck / Kees Leijten - Foto: Ingrid Bothe

 

23 maart 2023 organiseert Heemkundekring Paulus van Daesdonck in Dorpshuis De Leeuwerik in Galder een lezing over de geschiedenis van de boerderij. De lezing wordt gegeven door George Dirven. Naast archiefbeelden krijgt u ook nieuw beeldmateriaal van Peter Janssens te zien. De lezing duurt van 20.00 – 22.30 uur.

 

Kenmerken

We zullen ons speciaal richten op de kenmerken van de ontwikkeling van boerderijgebouwen in de Baronie van Breda. De ontwikkeling van de boerderij begint in onze lezing bij het hallenhuis en loopt via de langgevelboerderij naar de wederopbouwboerderij.
Zowel het exterieur als het interieur van het woongedeelte en het bedrijfsgedeelte van het boerderijgebouw komen aan de orde. De voorbeelden en de vele afbeeldingen bij de lezing komen voor een groot gedeelte uit ons eigen heem.

 

Erfgoed

Wij hopen dat deze lezing bijdraagt aan het besef dat historische boerderijen (en ook bijgebouwen en boerenerven) door de ontwikkelingen van met name de laatste 75 jaar bedreigd erfgoed zijn. Velen vinden echter dat dit erfgoed behouden moet blijven.
Hiervoor is het allereerst nodig dat we herkennen wat er nog resteert van dit erfgoed en dat we weten wat de oorspronkelijke functie ervan was; en dan maar hopen dat we het belang ervan voor onze generaties erkennen.

 

Terug Schrijf reactie

Klik op advertenties voor meer info

Moestuinlunches - Landgoed Ulvenhart

Moestuinlunches op Landgoed Ulvenhart


 

 


 

 

 

ADVERTEREN?

 

Mail of bel 0646-996632

 

 


 

^ Naar boven