Nieuwe cursus filosofie KBO Ulvenhout

23 september 2022     Tekst en foto: KBO Ulvenhout

 

In oktober starten we weer met een cursus filosofie. Dit keer met als onderwerp: “Emoties”. De lessen worden gegeven door Lucy Roodbol en Ingrid Aarts, op donderdagmorgen van 9.30 uur tot 11.30 uur in de Pekhoeve. De eerste les is op 6 oktober.

 

Belemmering

Tijdens de eerste twee lessen zal worden uitgelegd waarom de Oude Grieken over het algemeen niet veel ophadden met emoties. Emoties zouden je ‘overvallen’ en brengen je uit balans. Bij heftige emoties kun je niet meer helder nadenken. Eeuwenlang werden emoties gezien als een belemmering voor het rationele denken.

 

Kentering

Pas in de twintigste eeuw ontstaat er een kentering in het denken wanneer men begint te beseffen dat emoties een onmisbare rol vervulden in onze ontstaansgeschiedenis. Zeker als ook nog blijkt dat het rationele denken niet een ‘op zichzelf staand’ vermogen is, maar juist zwaar steunt op een goed functionerend emotioneel systeem.

 

Dieren

De derde les wordt besteed aan het emotionele leven van dieren. Ook op dit terrein is de afgelopen jaren veel nieuwe kennis opgedaan.

 

Liefde

De laatste drie lessen zal worden gesproken over één specifieke emotie: de liefde. Er wordt ingegaan op de vraag wat we precies bedoelen als we spreken over ‘liefde’. En uiteraard zal er worden verteld hoe er in de loop van de geschiedenis over liefde werd gedacht.

 

Meer info en aanmelden

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven